21.01.2016 г.

Хористи посрещат гостите на поредното оперно матине

На 23 януари от 11 часа във фоайето на Операта - във второто издание за 2016 година на „Звездите на Старозагорската опера”, зрителите ще се срещнат отблизо с Хора на Държавна опера-Стара Загора. „Началото и бъдещето” на ансамбъла ще бъдат представени от хормайстора Младен Станев. За всички почитатели на хоровото изкуство ще прозвучат любими хорове от опери: Наздравицата от операта „Ернани” в изпълнение на мъжки хор, Хор на вещиците от операта „Макбет”, Хора на евреите от операта „Набуко” на Верди, финал от операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт.
Специален гост на съботното матине ще бъде Санди Ганчев – дългогодишен хорист на Старозагорската опера, който през декември миналата година навърши 90 години.
От книгата на Никола Драганов – „История на оперното дело в Стара Загора“
Още през 1856 г. се слага началото на организиран музикален живот с основаването на първия църковен хор при храм „Свети Димитър“ от учителя в мъжкото класно училище Атанас Иванов, наричан от населението Даскал Атанас, който е и първи диригент на хора. В този хор е пял и великият Апостол на българската свобода Васил Левски, тогава ученик в училището, а също и старозагорските революционери Колю Ганчев, по-късно председател на революционния комитет, Стефан Сливков, Петър Иванов /Даскал Петър/ и др. Този хор, който е разучавал и някои светски песни, станал първият пионер за насаждане на художествена музика сред старозагорското гражданство.
По-късно, към 1869-1870 г. в кв.“Акарджа“ в града бил сформиран първият оркестър по инициатива на Даскал Петър Иванов, участник в легията на Раковски, флейтист и революционера Кольо Ганчев, цигулар.
През 1885 г. учителят по музика Георги Байданов сформира голям мъжки хор при църквата „Свети Николай“ в града /хорът съществува до 1890 г./ От 1892 до 1897 г. Даскал Петко Икономов организира голям ученически църковен хор, който пее в църквата „Свети Димитър“.
Началото на организирания музикален живот и на хоровото дело в Стара Загора води и към създаването на Музикално дружество „Кавал“ на 2 ноември 1897 г. След учредителното  събрание, дружеството прави смесен хор от около 60 души, с отделни дамски и мъжки състави и оркестър от около 40 души. Хоровите формации имат редовни репетиции под диригентството на Георги Байданов и оркестъра-под диригентството на Димитър Хаджигеоргиев.
На 12 април 1898 г. в театралния салон на мъжкото класно училище „Иван Вазов“ се изнася първият концерт на дружеството, очакван с интерес от гражданите. Най-голямо впечатление прави Селски хор от първо действие на операта „Продадена невеста“ от Б.Сметана /под диригентството на Димитър Хаджигеоргиев/ - това е първият досег „с една нова и по-сложна форма в музиката - оперното изкуство“.

През 1905 г. за учител по музика в Девическата гимназия в Стара Загора е назначен Златан Станчев, завършил музика в Одеса и дирижирал вече хорове във Варна, Свищов, София и Русе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар