6.01.2016 г.

Горан Гънчев хвана Богоявленския кръст

36-годишният старозагорец Горан Гънчев извади Богоявленския кръст от ледените води на езерото до Станционната градина в Стара Загора по време на традиционния ритуал, изпълняван на Йордановден.
Той е един от преподавателите в прабългарската школа за оцеляване "Багатур", основана от баща му Райчо Гънчев. Заралията скача за шести път за кръста, но за първи го хваща. Той  си пожела: „Пожелавам основно здраве на хората, защото когато са здрави всичко може да се случи от там нататък.".
Старозагорският свещеник Емилиян хвърли кръста, а повече от 15 мъже скочиха в ледените води на езерото, сред които най-малките участници бяха  16-годишните  Красимир Михайлов и Митко Стойков, възпитаници на гимназията по електротехника "Джон Атанасов". Стотици старозагорци се наблюдаваха с интерес освещаването на бойните знамена.
За втори път в историята на ритуала в Стара Загора те извиха и мъжко хоро, изпълнявайки българския химн.

Богоявление /Йордановден/ е посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-големите християнски празници, който се отбелязва от православната църква с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста, а мъжете се спускат, за да го извадят. Този, който извади кръста, ще бъде здрав и силен през цялата година, отделно е гордостта, че си се преборил с останалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар