6.01.2016 г.

Ясни са датите за ученическите изпити

Между 10 и 30 май ще де проведат най-важните изпити за учениците, става ясно от заповедите на министъра на образованието Тодор Танев.
Те започва на 10 май с четвъртокласниците. Тогава е препитването по математика, а два дни по-късно - на 12 май - е националното външно оценяване по български. На 13 май е изпитът по "Човекът и природата", а на 16 май - по "Човекът и обществото".
Седмокласниците ще държат тест по български език на 18 май, а по математика - на 20 май. Те са задължителни, като само вторият модул е по избор и служи за вход за езиковите и математическите гимназии. Изпитите по "Обществени науки, гражданско образование и религия", по чужди езици и по "Природни науки и екология" са съответно на 26 май, 27 май и 30 май.
За да се явят на т.нар. "миниматури", учениците в 7-и клас трябва да подадат заявление между 5 и 11 май. Списъците с разпределението им по училища ще са готови до 13 май, а резултати ще бъдат обявени до 3 юни. Между 16 и 21 юни ще се подават документи за прием в гимназиите, като първото класиране е на 27 юни.
В същите дни като седмокласниците са и матурите за дванадесетокласниците. Традиционно те започват в 8 часа, докато седмокласниците са в 10 ч. Матурата по български е на 18 май, а вторият зрелостен изпит - на 20-и. Матурите по желание на ученика са в периода 26 май - 1 юни. Подаването на заявления за допускане до матура е от 7 до 18 март 2016 г., а резултатите ще са готови до 10 юни. Втори шанс на т.нар. "поправителна сесия" зрелостниците ще имат на 29 и 30 август, когато ще са матурите съответно по български и по предмет по избор.
Изпитът по чужд език за учениците в 8-и клас от паралелките със засилено изучаване на език е насрочен за 20 юни.
От 30 януари до 7 февруари е зимната ваканция за учениците, става ясно още от заповедите на просветния министър. Преди това децата имаха есенна и коледна ваканция. От 2 до 10 април е пролетната ваканция за учениците до 11-и клас, а за дванадесетокласниците пролетният отдих ще е само три дни - от 2 до 4 април. 18 и 20 май официално са обявени за неучебни дни заради националното външно оценяване и матурите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар