26.01.2016 г.

20-я София Филм Фест стартира на 10 март

„Жажда” и „Сняг” са новите български продукции в тазгодишния конкурс


Две нови родни ленти, "Жажда" на Светла Цоцоркова и "Сняг" на Венцислав Василев
ще се състезават в международния конкурс на 20-я София Филм Фест, който стартира на 10 март.
Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата за младите творци на кинофеста в Сан Себастиан. След това филмът бе представен в няколко европейски града и получи наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на кинофестивала "Златна роза" във Варна.
"Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил - забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях", пише за "Жажда" Лий Маршал от в. "Скрийн дейли".
А Цоцоркова споделя: "Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония. Исках на финала да има мечти и една селска къща се превръща в символ на полета на човека, на стремежа му да обича и да бъде обичан."
Актьорският екип в лентата е първокласен - Васил Михайлов, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев, Александър Бенев, Моника Найденова. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, чийто нов филм "Сняг" е също режисьорски дебют. Неговата кинотворба разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.
"Занимаваха ме взаимоотношенията между баща и син. Исках да разкажа по някакъв начин за моя баща. Там неизбежно се появиха предателството и прошката. Филмът е изцяло измислен като история, но по някакъв, много личен за мен, начин, простих на баща си с него и надявам се и той да го е направил", признава Венцислав, когото знаем като сценарист на "План за отмъщение" ("Златна роза" за дебют) и "Отрова за мишки" (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий и "Златна роза"). В главните роли са Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко.
"Докато гледахме българския "Сняг", имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия. Определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите", е коментарът на журито на кинофеста в Скопие. Тач лентата получи "Golden Sun" за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума - във Варшава, Котбус и пазара на продукции в Кан.
През март на "София Филм Фест" за пореден път ще покажат и най-доброто от световното кино. Това включва лауреатите на най-престижните световни фестивали, много от които не достигат до широко разпространение у нас. "Такси" на иранския дисидент Джафар Панахи получи "Златна мечка" в Берлин. Филмът е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. "Такси" е третият пълнометражен филм, заснет от Панахи въпреки забраната на властите. Режисьорът бе арестуван заради планирания документален филм за протестите срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. Той бе осъден на 6 години затвор за "опит за престъпления срещу националната сигурност" (впоследствие наказанието е променено на домашен арест). Освен това му налагат 20-годишна забрана да снима филми, да дава интервюта и да напуска страната. Джафар Панахи е гостувал два пъти на СФФ - през 2002 и 2004 г.
Сред фестивалните отличници в програмата през март е и носителят на "Златен лъв" от Венеция "Отдалече" на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. Съсценарист на Вигас е мексиканецът Гийермо Ариага (работил с Иняриту в "Любовта е кучка", "21 грама" и "Вавилон").
Вече е ясен и първият специален гост на фестивала, който ще получи "Наградата на София". Това е режисьорът на "Рамбо" - 84-годишният Тед Кочев, роден в Канада, но израснал в семейството на български емигранти.
СФФ ще представи негова ретроспектива, която включва The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974), спечелил номинация "Оскар" за сценарий и "Златна мечка" от Берлин, големия му касов успех "Първа кръв" (1982, по-известен като "Рамбо") и "Уикендът на Бърни" (1989). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар