20.01.2016 г.

С над 1200 страници обяснения издадоха „Моята борба” в Германия

В Германия преиздадоха и пуснаха за продажба политическия книгата на Адолф Хитлер „Моята борба” за първи път от Втората световна война насам. Към оригиналния текст учени от Института за съвременна история в Мюнхен са написали още 3500 исторически бележки. Заради това цялото издание е в два тома от общо 1948 страници, оригиналът е 670 страници. Така излиза, че разясненията са повече два пъти повече от оригиналния текст. Преди години „библията” на националсоциализма бе издадена и у нас от издателство „Жар-птица”. Предговорът в българското издателство е само от 19 страници, дело на проф. Андрей Пантев.
„Моята борба” е единствената книга на Хитлер, която е написана в периода между 1924 и 1925 г. Тогава той е в затвора, след като по-рано прави неуспешен опит за преврат, т. нар. Бирен пуч в Мюнхен.
След края на Втората световна война провинция Бавария държеше правата върху изданието. По силата на авторското право обаче след изтичане на 70 години от смъртта на автора, те вече стават публични, което е позволило издаването на „Моята борба”. Въпреки това от години любопитните да прочетат текста могат да го намерят в интернет и това е една от най-купуваните електронни книги в Amazon.com.
По думите на германския образователен министър Йохана Ванка книгата на Хитлер никога не е била официално забранена в Германия, пише БТА. Според нея анотациите, придружаващи сегашното издание, ще покажат на учениците, че в нея още в началото е можело да бъдат открити "престъпни възгледи".
По родните телевизии не пропуснаха да коментират издаването на „Моята борба”, като изговориха куп приказки за свободата на словото и за книгата, от която не са прочели и една страница. В нея авторът излага своята доктрина за бъдещето на родината си, но отива и по-далече. Например пише, че ако политическото развитие на Франция продължи в същата посока, страната ще се превърне в нация от полумулати, а в СССР… А когато на евреите комунизма вече не е необходим, ще станат големи политически промени и всичките огромни богатства на тази велика страна ще се контролира от тях…Днес на мнозина това ще прозвучи пророчески…

От 20-те години, до края на Втората световна война, „Моята борба” излиза в милионни тиражи, преведена е на много езици. Скриването й, и издаването и с куп обяснения – колко вредна и лоша е, може да има само обратен ефект и да предизвика обратен на търсения ефект. Особено в днешната объркана ситуация, която преживяваме – емигрантския натиск и налагането на тъй наречените евроатлантическите ценности, на всяка цена. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар