25.01.2016 г.

Книгата "Сезонът на Йоана" представят в Стара Загора и Казанлък

Библиотека „Родина", Къща музей „Гео Милев" - Стара Загора, Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък и издателство „Хермес" представят "Сезонът на Йоана" - втората белетристична книга на Яница Радева, в която изживяванията са насочени към вглъбеното очакване.
Усърдният бод на иглата съшива не само поредното ръкоделие на Йоана, но с дълбочина и съчувствие - драмата на човешкия живот в съвременното общество. Всяка съдба, жест и име са важни и неслучайно „повикани" в сюжета, за да бъде изваян неизбежният сезон и на един докрай обтегнат живот.
На премиерата в София писателката Емилия Дворянова споделя, че със "Сезонът на Йоана" Яница Радева се заявява като изграден писател.
Книгата ще бъде представена на 28 януари от 17:30 ч. в Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък и на 29 януари от 18:00 ч. в Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора.
Яница Радева е поет, свързан със Стара Загора. Дебютната ѝ книга „Друг ритъм" (2003) излиза като резултат от Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев", на който получава първа награда през 2002 г. Сега на свой ред като жури в него представя младите поети.
Тя е и добър белетрист, познат с белетристична книга „Бонбониерата" (2011), жанрово определен
а от проф. М. Кирова като роман. През 2012 г. „Бонбониерата" получава Грамота за млад автор от Министерството на културата. „Кошерът на думите" (стихосбирка, 2012) е номинирана за наградата „Николай Кънчев" през 2012 г.

Яница Радева има участия в сборниците с есета и стихове „Неиздадената" книга за българските будители" (2003), „Фейсконтрол" (2006), „Антология на младите български поети" (2007), Носител е на почетния знак „SMS-поезия " (2007), на втора награда от Националния конкурс за млади поетеси „Дора Габе" (2006), на втора награда от Националния конкурс „Магията любов" (2007), отличена е и с публикация на разказ в сп. „Алтера", бр. 8/9 от конкурса „Екстаз" (2006). През 2009 г. получава Първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар