27.04.2011 г.

Либерали не искат контретен срок за влизането ни в Шенген

Трима евродепутати от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (alde.eu) - Йенс Роде от Дания, Александер Алваро от Германия и Ян Мюлдер от Холандия искат да се премахне обвързването с конкретни срокове на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
В работни документи за предстоящото заседание на комисията в Европейския парламент (europarl.europa.eu), заета с въпроса Роде, Алваро и Мюлдер предлагат да отпадне посочването на конкретна дата, от която разпоредбите на достиженията на правото от Шенген да се прилагат за България и за Румъния.
Те предлагат също да не се поема ангажимент с точна дата за отварянето на въздушните граници на двете страни, както бе предвидено по-рано.
Тримата предлагат още ЕП да изрази "дълбоко безпокойство относно корупцията" в двете държави и да подчертае, че "Европейският съюз трябва да поставя изисквания за борба с корупцията въз основата на измерими критерии и стандарти".
На 2 май комисията в ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи трябва да гласува доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния за приемане в Шенгенското пространство.
На 12 април докладът, който дава положителна оценка за готовността на двете страни за приемане в зоната, бе обсъден и подкрепен в изказванията на всички евродепутати, участвали в заседанието.
След гласуването на доклада на Коелю, заедно с тези предложения към него, парламентарната комисия ще предаде разглеждането на въпроса на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в началото на юни.
Тогава парламентът следва да приеме резолюция, а след това темата да залегне в дневния ред на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който разполага с последната дума по темата и който също ще заседава през юни.
От България в групата на Алианса на либералите и демократите членуват депутатите от ДПС и НДСВ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар