18.04.2011 г.

Отново издават Казандзакис на български

След години прекъсване, поради неуредици с авторските права, книгите на големия гръцки писател Никос Казандзакис отново ще бъдат издадени от българско издателство. Творбите на автора на „Алексис Зорбас”, подобно на тези на нобеловия лауреат Габриел-Гарсия Маркес бяха под ембарго, от притежателите на авторските права, тъй като те бяха издавани пиратски на родния книжен пазар.
През юни издателство „Ентусиаст” пуска „Рапорт пред Ел Греко”, а през есента ще бъде отпечатана и най-известния роман на Казандзакис – „Алексис Зорбас”. Този път с притежателите на авторските права, т.е. наследниците на Никос, всичко е уредено.
Казандзакис е явление в световната литература. Смятан е за най-значимия гръцки писател на 20 век. Световната извместност той добива с екранизацията на „Зорбас гъркът”, направен по най-известната му книга. Главната роля е поверена на Антъни Куин, който превръща филма в истински шедьовър. През 1957 година Казандзакис е предложен за Нобелова награда за литература, но тя е спечелена от друг голям автор – Албер Камю. За „последното изкушение на Христос” Казандзакис е анатемосан от църквата. Малцина знаят, че той е автор и на собствената си епитафия, изписана на гроба му. На нея пише:
„Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Свободен съм.”
Никос Казандзакис винаги е имал много почитатели в България, затова 15-годишното ембарго върху преиздавенито на неговите книги е незаслужено наказание за родните му почитатели. Слава Богу, то свърши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар