13.04.2011 г.

3 милиарда за виртуални стоки се харчат годишно

Огромни средства хвърлят ежегодно компютърните играчи, за да си осигуряват различни виртуални злато, оръжия и други предмети, даващи им предимство в съответната игра.
Близо 3 милиарда долара отиват за нереални стоки, подчертава Daily Mail. Тази сума доближава и дори задминава годишния БВП на редица малки държави.
Бизнесът се е развил до такава степен, че армия от над 100 хиляди работници в Китай и Виетнам работи денонощно, за да изгради запас от виртуални стоки, които после се продават на заможни геймъри от Запада.
Геймъри, които предпочитат да изхарчат 5 хиляди долара за „предмети”, вместо да вложат време и усилия за получаването им чрез дадената игра.
Подобна практика е особено популярна в онлайн ролеви игри като World of Warcraft и Lineage, където героят се игражда с дни и седмици, докато стане достатъчно конкурентоспособен за битка.
В доклад на Световната банка са казва, че към момента близо 25% от хората, играещи подобни игри предпочитат да си плащат, за да постигнат по-бърз и лесен прогрес.
Неслучайно една от най-големите китайски фирми, продаващи виртуално злато, има годишен оборот от почти 10 милиона долара. Други 50 до 60 правят поне по милион.
Най-голяма сумата, плащана за виртуална стока е 653 хиляди долара. Те са похарчени от анонимен играч за виртуалния нощен клуб „Club Neverdie”, част от 3D онлайн света Entropia.

Няма коментари:

Публикуване на коментар