14.04.2011 г.

До четири години затвор и глоби до 10 бона за журналисти и писатели

Журналисти и писатели ще се наказват с лишаване от свобода от една до 4 години, ако чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза. Това решиха депутатите на второ четене с промените в Наказателния кодекс, съобщава Агенция „Фокус”.
Когато насаждат дискриминация, омраза или насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност, те ще се наказват и с глоба от 5000 до 10 000 лева, както и с обществено порицание.
Колко обтекаемо звучат – дискриминация, насилие и омраза? Това е един добър повод да се озапти „четвъртата власт” с дела, дела и пак дела. Добавено към строгата автоцензура да не се критикува властта, журналисти и писатели могат да наблегнат на похвалните слова – панагериците на управляващите. Защо обаче в закона не са включели политиците? То и без това на тях се гледа, като на хора, на които им е позволено да плещят всичко каквото им дойде на ума...
С една дума – когато външният министър нарече някого от властта боклук, това може и да мине за комплимент.
Когато писател или журналист в прав текст изрази позиция, че някой политик е боклук – го чакат четири години затвор.
Ех, идат избори...

Няма коментари:

Публикуване на коментар