13.04.2011 г.

Брикел заплашен от 100 милиона глоба

Министерството на околната среда и водите може да глоби Брикел ЕАД-Гълъбово с над 100 милиона лева, ако до края на април дружеството не възстанови изразходваните в повече въгледордни емисии за около 18 млн лв., каза в Стара Загора заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Тази санкция почти със сигурност може да доведе до фалита на дружеството.
Тя взе участие в научна конференция на тема „Оценка, намаляване и предотвратяване замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора" по проект на норвежкото правителство, осъществен от екип на преподаватели при Тракийския университет.
На 30 април ТЕЦ-ът на дружеството ще трябва да спре работата и на последните два блока заради неизпълнени изисквания за изграждане на сероочистващи инсталации.
Според Манева сероочистката, която заработи наскоро на територията на „Брикел" не отговаря на предварително зададените параметри за улавяне на серните диоксиди и тепърва трябва да се дадат практически доказателства за ефективност. Като допълнителен проблем за дружеството тя изтъкна и липсата на пълна документация по поисканото от Брикел ново комплексно разрешително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар