12.04.2011 г.

И старозагорската обсерватория празнува половин век

За да ознаменува 50 годишнината от полета на Юрий Гагарин, Институтът за космически и слънчево-земни изследвания – Филиал Стара Загора и Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” със съдействието на Регионалния исторически музей, Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески” организират редица прояви, посветени на това епохално събитие. Те започнаха вчера /11 април/, когато от 10.00  до 17.00 ч. Бе обявен ден на „отворените врати” в залите и фоайета на НАОП „Юрий Гагарин”, Стара Загора, посветен на 12 април – Световния ден на авиацията и космонавтиката. Бяха показани филми и презентации посветени на историческите първи стъпки на Човечеството в Космоса. Гостите на Обсерваторията разгледаха автентични снимки от посещението на Юрий Гагарин в Стара Загора през месец май 1961 г. От 19.00 ч. Вчера бе публичната лекция на проф. дтн Г. Мардиросян (научен секретар на ИКСИ – БАН) на тема „Аерокосмически методи за изследване на Земята” (Звездна зала на НАОП, Стара Загора). Проф. Мардиросян  е участвал дълги години в разработване и развитие на методи, средства и технологии за дистанционни изследвания; мониторинг на околната среда с интегрирано използване на технологиите на дистанционните изследвания на Земята, мултирисков анализ на природни и антропогенни бедствия, катастрофи и аварии. Автор на множество книги посветени на аерокосмическите методи за изследване на Земята. 
В днешния ден, 12 април (вторник) от 11.00 ч. На сцената на Старозагорската опера започна Музикалният спектакъл „Космическа приказка”,  посветен на раждането и развитието на Слънчевата система, показани чрез светлина, звук и вдъхновената и талантлива игра на малките артисти, певци и танцьори от Детската музикално – танцова формация “Маргаритки”.
 В 18.30 ч. Ще бъде открита  юбилейна изложба „Стара Загора и Космосът” в голямо фоайе на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, ІІ етаж.
Изложбата включва експонати от уреди и апарати за космически изследвания на Филиала на Института за космически и слънчево – земни изследвания в Стара Загора и Народната астрономическа обсерватория „Ю. Гагарин”. За първи път ще бъде показан пред широката публика макета на българския спътник „България – 1300” и някои от основните уреди летели на борда му преди 30 години.
От 19.00  започва тържествена вечер посветена на 50-та годишнина от полета на Първият човек в Космоса  Юрий Алексеевич Гагарин в голяма зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, І етаж). Всички присъстващи ще мога да видят филм, посветен на Юрий Гагарин направен по поръчка на „Росскосмос” по повод 50 – та годишнина от неговия полет. От 19.15 ч. Е  публичната лекция на д-р Алексей Стоев, директор на НАОП»Юрий Гагарин», Стара Загора на тема : „Юрий Гагарин – усмивка и светлина” посветена на 50-та годишнина от полета на Първият човек в Космоса. 
В 19.40 ч. Е началото на „Стара Загора и Космосът” – презентация за най-вълнуващите моменти от участието на старозагорските учени в космически експерименти и проекти през последните 25 години на ХХ век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар