14.04.2011 г.

Днес се очаква присъдата на енергийния олигарх Ковачки

Присъдата на енергийния бос Христо Ковачки се очаква да бъде постановена днес. Над 5 години затвор иска прокуратурата. Ковачки е обвиняем за данъчни престъпления в особено големи размери. Според разследващите той е укрил данъци и ДДС за над 16 млн. лева, предаде БНТ, цитирана от АСН.
Прокуратурата твърди, че измамите, за които Ковачки е подсъдим, са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит.
Според обвинението ДДС бил укриван на два пъти - от февруари 2005 г. до септември 2006 г. с 50 сделки и от октомври 2006 г. до юли 2008 г. с 29 сделки.
Покупко-продажбите за машините били фиктивни, а в схемата участвали 4 фирми. Те са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. До днес дължимите пари към хазната не са платени, защото бизнесменът обжалва постановленията на данъчните пред съда.
Делото срещу бизнесмена започна в края на октомври 2009 г. Тогава Христо Ковачки беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.Съвсем наскоро 26-годишният Лазар Варнаджиев купи „Кремиковци” по схема „а ла Ковачки”. Неговото дружество бе регистрирано месец преди сделката. Говори се, че парите ще се осигурят от една от най-големите банки. Дали и Варнаджиев след време няма да стане клиент на съда?

Няма коментари:

Публикуване на коментар