4.04.2011 г.

Само пет клуба са легитимни във футболния елит

Само пет отбора в елитната ни група играят легитимно в първенството, информира източник от БФС пред "24 часа". От втора дивизия няма нито един такъв.
Според финансовия правилник на централата преди началото на полусезона клубовете са длъжни да внесат съдийските такси в професионалната лига. Това са 3500 лева на мач за елитната ни група и по 1550 - за втора дивизия.
Всичко това е надлежно описано. Преди пролетта това са направили само пет тима.
До изминалия кръг реферите са получавали средствата си от техните пари. Останалите отбори заявили, че парите трябва да се удържат от телевизионните права.
На 2 април обаче не бяха получени 800 000 лева, които бяха отложени от януари. Тогава отново имаше брожение срещу носителя на правата. На 15 юни пък трябва да дойдат още 1,625 милиона лева.
Проблем в "А" група  имат и 8 от клубовете, които висят с лиценза, тъй като не са подали изрядни документи. Лицензионната комисия е дала препоръки на въпросните клубове, които трябва да се поправят до средата на април, за да вземат лиценз в края на май.
Положението във втора дивизия е още по-тежко. Там освен съдийски такси се дължат и около 130 хиляди лева за наказания и други санкции. Вземанията от отборите, които се отказаха преди края на шампионата, вече са в графата несъбираеми.
Още утре останалите тимове ще получат писма, с които се приканват да се издължат. В противен случай трябва да има или спиране на първенството или пък сериозни санкции.
Нарушението поставя в доста деликатна позиция лицензионната комисия на БФС. Фактически 11 тима от елита са със задължения, и то след изтичането на срока от 31 март. Нарушен е и финансовият правилник, което трябва да попречи за вземането на лиценз за следващото първенство.
От друга страна обаче, БФС си е взела парите от телевизионните права, а тези на клубовете се бавят. Ситуацията е тотално объркана, ако и съдиите решат, че повече няма да свирят безплатно.
Последните два кръга във втора дивизия са минали, без реферите да получат парите си, категоричен бе източникът. Така положението е изключително тежко въпреки жестокия край на първенството в "Б" група. За място в елита на Изток са се захапали Лудогорец и Доростол, а на Запад - Ботев (Враца) и Етър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар