18.04.2011 г.

Щурците отново се събират, този път наистина за последно

През 2012 година се навършват 45 години от първата поява на „Щурците” на българската сцена. Рокаджиите продължават да са №1 в сърцата на по-голямата част на българските рок-фенове. Последните две години бяха критични за здравето на Петър Гюзелев, но сега отново има възможност за концертно турне, което ще е наистина последно. Преди години, на 20-годишнината „Щурците” направиха първото си „прощално турне”, след което Валди Тотев и Кирил Маричков и компания имаха своите отделни музикални проекти. В „новото време” си отидоха няколко от култовите личности, свързани с групата – текстописецът Волен Николаев (автор на „Конникът”, „Вкусът на времето”, „Хамлет”, „ХХ век”) и Георги Минчев, с когото записват класиката „Бяла тишина”, с която спечелиха „Златният Орфей” през 1967 година.
„Щурците” са може би рекордьори поброй изнесени концерти на родна сцена. Техният път не винаги е бил безметежен. През 70-те години дръпват шалтера на техен концерт на Летния театър в София. Милицията разпръсква публиката и има реална опасност да бъдат забранени. Лично щерката на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков – Людмила, ходатайства за прекратяване на репресиите. Същата година групата участва в „Бургас и морето” без име, но това не отблъсква фенската любов, напротив.
Последното турне на „Щурците” ще протече под мотото – „45 години стигат. Времето е ваше!” – алюзия с учестието им в „синята революция”. Това е реверанс към новите български рок-групи, сега е техния ред...  

Няма коментари:

Публикуване на коментар