13.04.2011 г.

Димо Райков представя книгата си „Кестени от Париж”

На 14 април, от 18 часа в старозагорския мол “Галерия” ще бъде представена новата книга на българина-парижанин Димо Райков. На 15-ти е промоцията в Пловдив - книжарница "Хермес-Централ", на 19-ти в столицата в "Хеликон".
Той е един от най-интересните съвременни български писатели. Роден  на 31 юли 1954 г. в Малко Търново, той  извървява дългия път  до френската столица, за да потвърди думите на американския президент Томас Джеферсън: „Всеки човек има две родини – своята и Франция!“.
През последните години Димо Райков поделя времето си между София и Париж, творчески плод на което е уникалният му „парижки проект“.
„Париж е в сърцето ми от дете“, казва Димо Райков и го доказва в книгите си.
Наричат Париж града на любовта, модата, културата и историята. И сигурно има нещо вярно в това. Поне в част от определенията, с които са белязали френската столица. Не един романтик, мечтател или влюбен се е пренасял отвъд ежедневието с желанието да задиша парижкия въздух. Поне насън, а защо не и в действителност.
Нито едно сравнение, нито една история или филм обаче не са в състояние да разкрият истинския облик на Париж. Този град трябва да се почувства. „Аз почувствах Париж и в резултат на това мое чувство се родиха книгите ми „Париж, моят Париж…“,  „BG емигрант в Париж“, „55 тайни на Париж“ и  „Кестени от Париж“,  споделя Димо Райков.
Ето какво още пише авторът по повод любовта си към града на свободата, светлината и красотата: „...моя милост – един източноевропейски писател, живял почти тридесет и пет години зад желязната завеса на Берлинската стена – се обяснява в любов на един град... Париж – това е най-любимият човек, който всеки от нас, дошъл на този грешен свят, носи в душата и сърцето си като символ на свободата, красотата и радостта от живота“.
Темата за Париж намира своята художествена реализация още в първата книга на Димо Райков, разкриваща нестихващия му интерес към френската столица. В „Париж, моят Париж…“, издадена през 2006 г. от ИК „Хермес“ и преиздадена многократно  поради големия читателски интерес, десетки парижани и български емигранти на различна възраст, с различни професии и социален статус разказват за себе си и за града, видян през техните очи. Така щрих по щрих те изграждат не само образа на Париж, но и на френското общество с неговия бит, култура, изкуство, морални и философски принципи. „Париж, моят Париж...“ е книга за ония, които не са ходили никога в Париж, и за ония, които искат да го видят още веднъж. В нея  парижани и българи разказват за себе си и за Града на светлината и свободата. По думите на автора това е книгата, превърнала се в крайъгълен камък в творчеството му – „С всяка своя клетка усетих, че това е творбата, към която съм вървял цял живот.“
„BG емигрант в Париж“ – продължението на „Париж, моят Париж”, е книга-изповед на оная част от българския народ, която в един момент от своето битие е имала куража да каже: „Стига!“ на всичко онова, което е ставало и става в родината. В нея акцентът е поставен не върху Париж на
архитектурните и културни забележителности,  на светлината и разкоша, а върху оня другия Париж – на обикновената българска емиграция. Героите в тази книга са ярки личности с интересна съдба. Те са подбрани от многото българи, с които авторът е общувал по време на престоя си в Париж.
През май и юни 2008 година Димо Райков осъществи един уникален маратон с автограф из цяла България. С подкрепата на ИК „Хермес” и Френския културен институт авторът се срещна със своите читатели в градовете София, Варна, Пловдив, Благоевград, Бургас. Навсякъде залите бяха пълни. На представянията на двете „парижки книги” присъстваха и много млади хора. Маратонът с автограф продължи и в Париж. Там авторът се срещна със своите най-големи фенове, сред които  бяха  и много от героите на книгите му.
Огромният интерес към  „Маратона с автограф” е и една от причините „парижкия проект“ да бъде продължен с веселия и практичен „пътеводител” – „55 тайни на Париж”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар