5.06.2024 г.

Грузински филм взе голямата награда на „Златната липа”

Голямата награда „Златната липа“ 2024 за най-добър филм се връчва на копродукцията от Грузия, Франция и България „Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили, който е автор и на сценария на филма.

Петчленното жури на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 обяви на брифинг в Старозагорската опера наградените филми от конкурсната програма. В нея влизат 9 филма, произведени през 2023 година, като два бяха български – „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска.

Наградата „Златна липа 2024“ за най-добра женска роля печели голямата българска актриса Ели Скорчева за ролята ѝ на пенсионирана учителка, която попада в клопката на телефонна измама във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“

Наградата за най-добра мъжка роля печели синеокото момченце Янис Фриш, изпълнило главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия. Наградата му се присъжда за прекрасното изпълнение на ролята, в която проявява ярък талант и успява да просветли
мрачната тематика.

Филмът „Стиснати юмруци“ донесе награда „Златна липа“ и за неговия режисьор - Вивиан Гофе. В мотивите си журито посочва професионалния и разтърсващ подход към човешкото в най-мрачната му форма и за начина, по който режисьорът е противопоставил надеждата на тъмнината.

Наградата на публиката, която се присъжда за първи път, отива при „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Наградата беше определена чрез гласуване с талони от посетителите на прожекциите.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на филма „Изгубена държава“ от Сърбия, Франция, Люксембург, Хърватия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар