Вторият Фестивал „Хляб и Вино“`2015, организиран от
Парк-Хотел „Стара Загора“ в покритата барбекю-градина на ресторант „Орфеида“,
се завръща тази неделя още по-силен, по-пъстър и уникален като преживяване и
участници. От 12 ч. на обяд на 29 ноември, та чак до вечерта, старозагорци и
гостите на града ще станат свидетели на истинска винено-кулинарна вакханалия.
Те ще имат удоволствието да дегустират най-добрите вина на водещи български
винарни като Анжелус Естейт, Александра Естейт, Братя Минкови, Черноморско
злато Поморие, Шато „Фор Френдс“, да вкусят новия бранд вина „Artistique“ и
уникалните нови „черги“ на Домейн Менада, завладяващите вина на новата изба
„Зеланос“ от „Трансимпорт“, обичаните вина на „Санта Сара“, „Но Менс Ленд“,
„Тохун Поморие“ и „Дамяница“, представени от Бибендум, прекрасните вина на ВИ
„Братя Даскалови“ и много други.
Рамо до рамо с водещите български винопроизводители застават
пазителите на древните тайни на хлебарското изкуство – пекарите на ресторант
„Орфеида“ Атанас Страйчев и Боян Радев, техните колеги от пекарни „Тракийски
лимец“ и кралят на пица-акробатиката – Радо Кирязов, който неотдавна спечели
6-то място на Световното кулинарно първенство в Италия. Радо пристига в Стара
Загора специално за фестивала, за да демонстрира „на живо“ това, с което
„събра“ очите на италианците. Майстор-пекарите ще направят впечатляващи
демонстрации по приготвяне на пълнозърнест, типов, ръжен хляб, бял селски хляб,
хляб със сушени домати и босилек, с маслини, хляб с квас, със закваска, с дива
мая, с жива мая и какви ли не още чудесии, от които лично ще имате възможност
да опитате. Наско и Боян ще направят и специална презентация на хляб от лимец
от новата собствена реколта на Парк-Хотел „Стара Загора“. Ралица Георгиева от
Мрежа „Хлебни къщи“ пък е подготвила интересна изненада – месене и печене на
тържествена погача със символите на Стара Загора, които ще бъдат изработени от
тесто с помощта на гостите на фестивала. Тук ще бъдат и нашите приятели от
читалище „Пробуда“ на селото с винарски традиции - Змейово, които ще представят
пъстра фолклорна програма. За да дойде ред на тежката артилерия в лицето на
главния готвач на Парк-Хотел „Стара Загора“ шеф Минчо Минчев и неговия славен
екип, както и на шефът на шефовете от Метро Академия - шеф Юри Велев. Те ще направят
истински кулинарен маратон по демонстративно готвене на шедьоври с вино, ще
обясняват тънкостите на всяка рецепта, а гостите ще имат удоволствието да
дегустират техните произведения. И защото виното и хляба без мезе не вървят,
тук ще бъдат и прекрасните сирена и кашкавали на Мандра Юлиево, тънките мезета
на „Кумир СИ“, уникалните коледни сладки и торти на сладкарница „Ден Рожден“,
вкусните коктейлни хапки и пици на ресторант „Орфеида“ и изделията на много
други приятели на фестивала.
Тази година Фестивал „Хляб и Вино“ е прегърнал една
благородна благотворителна кауза и ще дари цялата набрана сума от входната
такса от 5 лв. за закупуване на специална електрическа количка на 9-годишния
Алекс Недков от Стара Загора, който страда от спинална мускулна дистрофия. Ще
има още много, много изненади и добро настроение край езерото „Загорка“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар