31.10.2011 г.

„Последните мохикани в киното” – филмова класика в една книга

Ако сте от онези зрители, които обичат различното кино, може да се срещнете отблизо с едни от най-големите автори на седмото изкуство чрез книгата „Последните мохикани на киното” .
Нейният автор Олга Маркова е събрала интервюта с емблематични, легендарни и световнопризнати автори от големия екран.
Още едно ценно качество на сборника е колоритно и находчиво подбраните илюстрации, предхождащи всяка нова глава . Някои от тях припомнят любими моменти и образи от филм-класики, а други са част от любопитен и невиждан досега личен архив, предоставен от самата авторка.
Изчерпателният и обогатяващ сборник е изграден под формата на разговори и интервюта с Оливър Стоун, Вернер Херцог, Тонино Гуера, Жан-Клод Кариер, Клаудия Кардинале, Джон Малкович, Такеши Китано, Джулиано Монталдо, Никита Михалков, братя Дарден, Дейвид Линч, Клод Льолуш, Сергей Соловьов, Горан Паскалевич, Майкъл Пейлин, Роман Балаян, Бепе Чино, Тони Палмър, Пиер-Анри Дьоло, Милчо Манчевски, Беатрис Роман и Андрей Кончаловски.
Тези лица от и зад екрана дават възможност да се разберат тайните, тънкостите и стилистиката на киното, като доближават едновременно до таланта и техниката на артисти, с които всяко изкуство би се гордяло. Сборникът предлага и оценка и рецепта за миналото, настоящето и бъдещето на екранната магия... с щипка-две емоционални, екзистенциални и философски откровения за великата илюзия на целулоида и естественото му продължение в дигиталния свят.
Името на Олга Маркова, доктор по изкуствознание, присъства повече от тридесет години както по страниците на периодичния и специализиран печат, така и в предавания по радиото и телевизията.
Обикновено се свързва с проблемите на изкуството, предимно с киното на днешния ден и неговите представители.
Автор е на значими студийни изследвания за седмото изкуство и взаимоотношенията му с литературата, за същността на процеса екранизация, за приноса на най-известните български писатели в изграждане на художествения облик на нашето кино, а също и на много творчески портрети, монографии, рецензии, интервюта.
Публикувала е редица книги, сред които „От литературата към екрана”, „Киното – изкуство или търг” и „Майсторите на Голямото кино”, а най-новата й творба е вече по всички книжарници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар