В България се отглеждат 36 000 дка с прочутата маслодайна роза. От тях се добиват годишно между 1,5 - 2 тона розово масло. Това количество покрива нуждите на международните пазари за производството на медикаменти, парфюми и козметика. Ниските температури през тази зима, обаче, доведоха до измръзване на част от насажденията. Засегнати са около 10 000 дка в района на Казанлък и Павел баня.
Заради това през тази кампания се очакват малко по-ниски добиви, от около 1,5 тона, и същевременно по-високи изкупни цени на розовия цвят.
През миналата година средните цени бяха около 1,25 - 1,27 за килограм набран розов цвят, а през 2011 г. очакваме повишение на цената около 1,60 -1,70 лв. за килограм, съобщи проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.
Рзопроизводителите очакват добиви, поне колкото миналата година - 300 кг от дка розов цвят. Те се надяват на по-висока изкупна цена, спрямо 2010 г. За да отстояват интересите в бранша е учредено Сдружение на розопроизводителя в Казанлъшко, което е отворено за нови членове.
Заради миналогодишната изкупна цена, която беше 1,30 лв., доста хора се отказаха от произвеждането на рози, защото горе-долу това е себестойността. Тази година се повишиха и горивата, затова разапроизводителите се надяват, че цената ще бъде по-добра, каза Снежана Великова.
Повишен интерес към българското розово масло има от страна на японски фирми. Те използват суровината не само във фармацията и козметиката, а и като хранителна добавка. Една много известна японска компания влага розово масло в бонбоните, които произвежда, съобщи проф. Недков.
Сред водещите потребите на българско розово масло са още Германия и Франция. Суровината до голяма степен се ползва за нуждите на елитната козметика и парфюмерия в цял свят. Със собствени продукти, обаче, може да се похвали и Институтът по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Той разполага с 500 дка насаждения с маслодайна роза, от които годишно се добиват около 20 кг розово масло. Част от него се използва за производство на бутикови серии парфюми.
Повишен интерес към българското розово масло има от страна на японски фирми. Те използват суровината не само във фармацията и козметиката, а и като хранителна добавка. Една много известна японска компания влага розово масло в бонбоните, които произвежда, съобщи проф. Недков.
Сред водещите потребите на българско розово масло са още Германия и Франция. Суровината до голяма степен се ползва за нуждите на елитната козметика и парфюмерия в цял свят. Със собствени продукти, обаче, може да се похвали и Институтът по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Той разполага с 500 дка насаждения с маслодайна роза, от които годишно се добиват около 20 кг розово масло. Част от него се използва за производство на бутикови серии парфюми.
В България има и биологично производство на маслодайна роза. Маслото, добито от нея се изкупува значително по-скъпо и се търси особено много в Германия при производство на медикаменти от ново поколение
Няма коментари:
Публикуване на коментар