1.04.2016 г.

"EVN България" иска по скъпа електроенергия

Битовите потребители вече могат да сменят доставчика си на ток

Скок на тока от 1 юли поиска "EVN България" от Комисията за енергийно и водно регулиране. Скок на дневната тарифа с 2,3% и на нощната с 3,5%, иска за своите над 1,5 млн. клиенти в Югоизточна България ЕРП-то. То изобщо не се съобразява със значителното намаляване на добавката "Задължения към обществото", която се очаква КЕВР да обяви и която е част от крайната цена на тока. "EVN България" настоява и за 5,7% увеличение на преференциалната цена на тока, произведен от когенерациите - от 171 лв./МВтч на 180,75 лв./МВтч (без ДДС). EVN иска и увеличение на цената на топлоенергията в Пловдив с 6,8% от 1 юли, информира „Стандарт”.
От 1 април пък всеки битов потребител ще може да смени доставчика си на ток в рамките на около месец. Ако не е доволен, той ще може да се върне на регулирания пазар, където КЕВР определя цените година за година. Това важи и за дребния бизнес, който ползва ток на ниско напрежение - например малки цехове и магазини, работилници, фризьорски салони, баничарници. На свободния пазар ще могат да излязат и фирмите, които се занимават с поддръжката на улично осветление.
Заявление за избор на нов доставчик ще се подава в офис на ЕРП-то или по електронен път, гласят инструкциите, одобрени вчера от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Смяната на доставчик влиза в сила винаги от първо число на следващия месец. Тя позволява "разхождане" на домакинствата между свободния и регулирания пазар на ток - нещо, което е невъзможно за фирмите, "закачени" за мрежата на средно напрежение например, за които вече няма регулирани тарифи.
Поетапната либерализация тръгна след многократно удължаване на сроковете. Експертите прогнозират първоначално поскъпване на тока за бита, но колкото повече фирми и домакинства навлизат на свободния пазар, толкова повече ще падат цените.
От началото на март заработи енергийната борса. От държавните дружества ток на нея предлагат само НЕК, "Марица -изток" 2 и АЕЦ "Козлодуй".

За разлика от многото информационни кампании, с които държавата ни напомня, „че контрабандата ограбва”, как да гласуваме, как да включим декодер на телевизора и други подобни, за които бяха похарчени милиони, този път нововъведението влиза без всякакви разяснения – който разбрал, разбрал. Въпросът е защо?

Няма коментари:

Публикуване на коментар