11.04.2016 г.

„Така правят всички” представят на старозагорска сцена

На 14  април /четвъртък/ от 19 часа и на 16 април /събота/  от 16 часа на сцената на Старозагорската опера пхредставят премиерните спектакли на моцартовия шедьовър „Така правят всички”. В годината на Моцарт, когато световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния австрийски композитор, „Така правят всички”  е второто моцартово заглавие, което ще украси афиша на Старозагорската опера. Премиерните спектакли – на 14 и 16 април, ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Александър Текелиев, сценографията е на Иван Попов, сценична пластика Ромина Славова. Диригент на хора Младен Станев.Участват Деси Стефанова, Нона Кръстникова-гост, Елена Баръмова, Емилия Джурова, Йоана Кадийска-гост, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Николай Моцов-гост, Яница Нешева, Надежда Кондаклиева-гост, Евгений Арабаджиев, Костадин Мечков-гост, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора
„Така правят всички“ е последната от трите опери, резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Както и при „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“, намеренията на Моцарт и Да Понте за това произведение, са да издигнат комичната опера на съвсем друго ниво. „Така правят всички“ е създадена по поръчка на хабсбургския император Йозеф II. Либретото е на Лоренцо да Понте, а композирането ѝ първоначално е възложено на Антонио Салиери. Той обаче създава музиката само за част от първо действие, след което прекъсва работа и с нея се заема Моцарт.
През голям период от време от XIX век операта „Така правят всички“ продължава да търпи последствията от лошо стечение на обстоятелствата. Считана за провокативна и развратна, операта се играе рядко, а когато е поставяна, е подлагана на значителни промени, за да бъде приемлива за вкуса на епохата. За щастие днес всички театри  по света отдават дължимото на оригиналната концепция на Моцарт и Да Понте.

„Така правят всички“ е история за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог. След като излъгват, че заминават на война, и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си. Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар