1.04.2016 г.

От седем кандидати за поста шеф на ООН, четири са от Балканите

Изслушването на претендентите е от 12 до 14 април

Седем кандидата за поста "Генерален секретар на ООН" ще присъстват на официално заседание, което ще се проведе в централата на световната организация в периода 12-14 април.
Това съобщи председателят на Общото събрание (ОС) Могенс Люкентофт.
Заседанието ще се излъчва на сайта на ООН на всички шест официални езика в ООН - руски, английски, арабски, испански, китайски и френски. През определен период шефовете на международната организация се избират на квотен принцип, като кандидатите винаги са само от един континент, сега е ред на Европа.
На 12 април в залата на Съвета на ООН ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора, Игор Лукшич, генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова и бивш министър-председател на Португалия, Антониу Гутериш. На следващия ден ще се проведат изслушвания с участието на бившия президент на Словения Данило Тюрк, бившите външни министри на Хърватия и Молдова, Весна Пусич и Наталия Герман. На 14 април страните членки на ООН ще изслушат и бившия министър на външните работи на Македония, Сърджан Керим.
"Ще бъдат проведени индивидуални двучасови разговори с всеки един от кандидатите. Те ще бъдат поканени да направят изявления, след което ще им задават въпроси", се казва в писмо, публикувано от председателя на Общото събрание на ООН. Според него за отговор на всеки въпрос на дипломатите ще бъдат дадени 2 минути. Целта е да се даде възможност максимален брой участници да задават въпроси. Могенс Люкентофт предупреди, че няма да се групират сходни въпроси, а също така възнамерява да даде приоритет на тези, които ще говорят от името на регионалните групи. "Искрено се надявам, че този неформален диалог ще помогне за избор на най-добрия кандидат за поста генерален секретар", каза председателят на Общото събрание.

Правомощията на Бан Ки-мун, който е генерален секретар на ОС на ООН от 1 януари, 2007 г., изтичат на 31 декември. Очаква се Съветът за сигурност да започне разглеждането на кандидатурите не по-късно от юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар