13.04.2016 г.

Започва реставрацията на две тракийски могили край Шипка

На 14 април, от 11.30 часа ще бъде направена първа копка по проекта “Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Церемонията ще се състои в района на двете гробници, разположени в землището на град Шипка. Така се даваначалото на строителните дейности по консервацията, реставрацията и социализацията на двете могили, информира Община Казанлък.
Могили "Хелвеция" и "Грифони" се намират в подножието на Стара планина, в единен комплекс с могила "Шушманец", която през 2013 г. беше реставрирана и открита за посетители със средства по ОП "Регионално развитие".
Храмът в могилата "Грифони" е открит на 15 август 1996 г. Смята се, че е бил изграден през V в. пр. Хр., след което в него е извършенопогребение на знатен тракиец. Храмът е ограбен още в древността. Името "Грифони" дават откривателите на гробницата, заради изобразените над входа на предверието фигури, които приличат наглави на грифони - митично същество, наполовина лъв, наполовина орел.
Гробница "Хелвеция" е открита от д-р Георги Китов в сътрудничество с швейцарската фондация "Хелвеция" през 1996 г., която дава и името й.
Проектът за реставрация, консервация и социализация на гробниците "Грифони" и Хелвеция" предвижда изграждане на постоянни защитни покрития и хидроизолация над гробниците, писа в началото на тази година сайтът gradat.bg. Предвидено е още монтиране на дата-логери за температура и влага, изграждане на електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница "Хелвеция", поставяне на остъклени метални платформи.
На "Хелвеция" ще се извърши консервация и реставрация на пластичната мазилкова украса, на градежите и подовата настилка. На "Грифони" се предвижда консолидиране на каменните блокове, почистване от повърхностни замърсявания и отстраняване на кристални образувания.

В рамките на проекта ще бъде изградена и приемна сграда, която ще служи за информационен център и ще обслужва посетителите на трите могили: "Грифони", "Хелвеция" и "Шушманец". Районът около приемната сграда и гробниците ще бъде облагороден, ще се изгради зона за рекреация и малък паркинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар