22.04.2016 г.

„Хулиета” на Алмодовар ще се бори за награда на кинофеста в Кан

20-ият филм на 66-годишния испански режисьор Педро Алмодовар "Хулиета" е драма, описваща историята на майка, която в разстояние на 10 години е изоставена от дъщеря си, предаде Франс прес. Новият филм на Алмодовар е лишен от характерния за творчеството му хаплив хумор и екстравагантности.
Наскоро стана ясно, че "Хулиета" е включен в конкурсната програма на тазгодишния 69-и международен кинофестивал в Кан. Филмът в момента заема четвърто място в испанския бокс-офис.
Отзивите за "Хулиета" обаче първоначално бяха смесени, тъй като промоцията му бе прекъсната, след като стана ясно, че имената на Педро Алмодовар и брат му Агустин фигурират в скандала "Панамагейт", припомня БТА.
"Хулиета", както и заснетият преди 25 години филм на Алмодовар "Високи токчета", фокусира вниманието върху взаимоотношенията между майка и дъщеря, белязани от отсъствие. Този път режисьорът обаче не е заснел мелодрама, а драма, като е смесил любовна изневяра, скръб, изключително приятелство, търсене на духовното, бягство, чувство за вина.
Филмът проследява три десетилетия от живота на испанска майка, от 25- до 55-годишната й възраст. Адриана Угарте, станала известна с участието си в испански сериали, изпълнява ролята на влюбена жена от 80-те години на миналия век, която е чувствена и същевременно меланхолична. По-късно, когато персонажът е обзет от голяма скръб, в образа на майката се превъплъщава Ема Суарес.
За сценария на филма Алмодовар се вдъхновил от разкази на канадската писателка и Нобелов лауреат за литература Алис Мънро. "Във филма никой не пее, няма хумор. Възможно е занапред филмите ми да се отличават със строгост и студенина", отбеляза режисьорът пред в. "Мундо" три години след като комедията му "Свалка в облаците" се появи по екраните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар