27.04.2016 г.

Заралии и съмишленици от страната на общ протест за запазване на зелените площи

Протест срещу строителството в градски зелени площи ще се проведе в София, днес от 18.30 часа на езерото "Ариана" до Орлов мост. Протестиращите искат мораториум върху строителство в Борисовата градина в София, Морската градина във Варна, Бедечка в Стара Загора и др. Природозащитниците предлагат и пакет законови промени.
Националният протест е подкрепен от "За да остане природа в България", както и от природозащитни организациии, сред които "Грийнпийс България", "Зелените", "За земята" и др.
Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" ще бъдат на протеста в София. Те настояват да отпаднат скандалните устройствени планове, които дават възможност на компании да строят в зелената площ или пък да се опитват да изнудват общината да откупи терените им. Освен в Бедечка проблем със застрояването има и в старозагорския парк "Бранителите". Постоянно застрашени от изсичане са горите около града, включително и периферията на емблематичния старозагорски парк "Аязмото".
Половин час по-рано протест със същите искания започва и във Варна - на входа на Морската градина.
Още вчера в Пловдив имаше форум за съдбата на застрашените градски паркове. Подкрепа за националния протест идва и от Велико Търново, Ямбол, Самоков, Хасково, Бургас и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар