31.03.2016 г.

След девет години кръстиха площад на летецът-герой Христо Костакев

Кметът на Старозагорските бани Станчо Станчев и Николай Лазаров, внук на асът Костакиев по време на тържеството. До тях са членове на дружество „Традиция” с униформи от 40-те години на миналия век
От вчера, 30 март, когато се навършват точно 72 години от подвига на заралията подпоручик (посмъртно произведен в чин полковник) Христо Костакев, централният площад на Старозагорските минерални бани официално вече носи името на героя от Военновъздушните сили на Царство България Христо. На тази дата, защитавайки родното небе, старозагорският ас сваля две „летящи крепости” „Б-24”, за което, според стандартите на Въздушните войски му дава шест въздушни победи. При атаката, от отломките е засегнат и неговия самолет, който успява да приземи аварийно.
Решението за именуването на площада е взето от Общинския съвет на Стара Загора през 2007-ма, но по необясними причини досега изпълнението му се бавеше. Благодарение на ПП „Нова сила” и лидерът й Тихомир Томов това закъсняло решение влезе в сила. На церемонията бе и Николай Лазаров, внук на летеца Христо Костакев, участвал в битката с англо-американските въздушни сили над София, който разказа какво си спомня за своя дядо.
Сред официалните гости бяха председателят на старозагорския Общински съвет Емил Христов, Антон Сираков – националният лидер на ПП „Нова сила”, осем ветерани от Втората световна война, двама от които летци от випуска на Костакев.
Много от ораторите припомниха терористичната тактика на англо-американците, хвърлянето на избухливи писалки и играчки, които са осакатили много български деца и други военни престъпления, извършени от победителите. „Затова ние сме длъжни да отдадем дължимото на нашите герои, а не да правим паметници на убийците на мирни граждани, какъвто има в столицата” – казаха от трибуната участници в тържеството. Тези несъвместима с налаганите евроатлантически ценности думи, не се харесаха на част от официалните лица – председателят на Об.С г-н Христов и началник щабът на Тунджанската бригада подп. Манолов дискретно се оттеглиха.
На 17 април се навършват 72 години от гибелта на бойният другар на Христо Костакев – поручик Веселин Рачев – също участвал в битката в небето над София. На този ден гробът и паметната плоча на героя на Въздушните войски на Царство България ще бъдат възстановени със средства от дарителска кампания. Тя е проведена по инициатива на Николай Лазаров (внукът на Костакиев) и лидера на „Нова сила“ Тихомир Томов. Гробът на летеца-изтребител поручик Рачев се намира в гробището на Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар