25.04.2016 г.

„Моята борба” с ново българско издание

"Моята борба" на Адолф Хитлер отново се появи по витрините на някои книжарници в България, след като бе преиздадена 15 години след последния си тираж. Интересното е, че книгата на Фюрера не е издавана на български по време на Царство България. Първото издание бе под логото на издателство „Жар-Птица”, което вече не съществува.
Именно заради това от книгата бяха останали малко бройки, които можеха да се намерят главно на площад "Славейков" и при други антиквариати и частни търговци, но на значително завишени цени - между 50, 100, че и повече лева за бройката.
Новият издател е „Веси”, който е пуснал ограничен тираж от 300 бройки с твърди корици по 35 лева и 300 бройки с меки корици – по 25 лева, колкото струваше „Борбата” и преди години. При интерес от „Веси” планират допечатка.
Авторските права върху книгата на Хитлер изтече преди около година, дотогава се държеше от правителството на Бавария. Сега ограничен тираж има и в Германия, но към 800-те страници от оригиналния текст, в немското издание са прибавили още 1100 страници разяснения. У нас, вариантът на първото издание бе придружено с предговор от професор Андрей Пантев, сега книгата се издава без никакви допълнения и цензура.

"Няма съвпадение на издаването, а и германското издание е по-скоро като тежък научен труд, защото го преглеждах. 800 страници е книгата, а 1100 страници са коментарите към нея. Тези коментари са супер противоречиви, правени са от много хора. Не смятам, че трябва да промиваме хората, мнението им, с това какво виждат някои и какво не виждат други. Българинът е достатъчно интелигентен да си прави каквито поиска изводи”, коментират от родното издателство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар