16.05.2014 г.

Пренареждане на листите за евровота едва ли ще има

Тези евроизбори са по-различни, главно с това, че партийните листи могат да се пренареждат от избирателите. Дали това ще стане е друг въпрос! Командирът – Иван Костов вече призова привържениците си да ползват преференцията за да прецакат водачката  на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева. Иначе обикновеният гражданин едва ли ще му хрумне да пренарежда местата на кандидатите, освен ако не е в близки роднински или приятелско връзки с някои от тях.
Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образците на изборните книжа за изборите. Сред тях е и вида на бюлетините за евровота на 25 май. За първи път те ще изглеждат по-различно (виж снимката).
Причината за изцяло новия вид на бюлетините е промяната в изборните правила, според които вече ще гласуваме с преференции, т.е. ще можем да разместваме кандидатите в листата, предложена ни от партията. Ако избирателят, ако има такова желание, може да маркира номера на своя любимец в квадратчетата от 1 до 17, вдясно.  
За евровота прагът на преференцията е 5% - тоест ако 5 на сто от гласувалите за една партията сложат последния (или друг) в листата на първо място, той ще стане водач и може да влезе в Европейския парламент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар