28.05.2014 г.

„Шекспировата трупа” на театър "Глобус" играят на "Варненско лято"

"Варненско лято" посреща звездите на прочутия театър "Глобус". Наследниците на актьорите от трупата на Шекспир идват на гастрол, защото до края на 2014-а светът празнува 450 години от неговото раждане и 400 от смъртта му.
Морската ни столица е спирка от безпрецедентното им международно двегодишно турне с може би най-великата му пиеса - "Хамлет".
Артистите искат да я изиграят във всяка страна от земята. Режисьорът Доминик Дромгъл, артистичен директор на "Глобус", обяснява идеята: "Духът на пътешествието и споделянето на истории пред нова публика винаги са били център в работата на Шекспир". През 1608-а, едва пет години след като е написана, "Хамлет" се изпълнява на лодка "Червеният Дракон" на брега на Йемен. Десет години по-късно състав пътува из Северна Европа. "Щастливи сме да разширяваме тази мисия. С влак, самолет или автобус ние се стремим да представим тази прекрасна, многопластова и многообразна пиеса на колкото може повече зрители", казва Дромгъл. За световното турне той създава нова версия, в която актьорите влизат от роля в роля в шеметно преминаващи два часа и четиридесет минути.
Българската публика ще ги съпреживее на 3 юни във Варна. Форумът е подготвил още едно събитие в чест на Шекспир. Чрез сателитна прожекция от лондонския национален театър зрителите ще гледат на киноекран блестящата постановка "Крал Лир" на самия Сам Мендес - носител на "Оскар" за "Американски прелести" и режисьор на "Джеймс Бонд: Скайфол". "Изключително", пише "Гардиън" и без колебания дава максималните пет звезди. В главната роля е Саймън Ръсел Бийл. "Вече почти четвърт век тандемът Мендес-Бийл изкарват наяве най-доброто един от друг. Постановката е завладяващо търсене на ядрото на трагедията, тя слива епическото и интимното", пише "Индипендънт".
Международната програма на "Варненско лято" включва още шест също толкова вълнуващи продукции от три континента. В деня на откриването централният градски площад ще се слее с глобалния ритъм на уличното представление "Парад на перкусиите", съчетаващо мистерията на древната ритуална процесия със съвременното звучене на ударната музика. Облечени в светещи рицарски костюми, перкусионистите от италианската група "ДаДаДанг" ще излязат на шумно празнично шествие от танци и стъпки.
Артистите от "Чита ди Ебла" от Форли, майстори на движенческия визуален театър, играят "Метаморфозата", вдъхновени от едноименната новела на Кафка. Алесандро Бедости проследява превръщането на едно тяло в друго, на човешкото в нечовешко. След изключителния успех на "Буря" на словенския режисьор Йерней Лоренци на миналогодишното "Варненско лято" сега той отново е негов гост с "Бесният локомотив" - екстравагантно театрално кабаре по Станислав Виткевич-Виткаци. Варненската публика ще аплодира и нашумелия Радослав Рихчик с неговата версия на култовия филм "12 разгневени мъже" с театър "Нови" от Познан. Американското дуо Барбара Лансие и Джейк Гудман представят адаптация по романа "Кадиш за нероденото дете" на нобелиста Имре Кертес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар