27.05.2014 г.

Без първа награда на поетични конкурс „Николай Лилиев”

 Повече от 150 автори от всички възрасти изпратиха свои стихове за първото издание на националния поетичен конкурс „Николай  Лилиев“, организиран от Дружество на писателите Стара Загора, Фондация „Космос“, НЧ „Николай  Лилиев – 2005“, в.“Литературен глас“ и сп. „Птици в нощта“. Журито, с председател поета Таньо Клисуров, и членове Йордан Атанасов и Стойчо Маджарски, се запозна с всичките 400 пристигнали творби и реши първа награда да не се присъжда.Втората награда и сумата от 400 лева си разделиха Валентина Йотова от София и Владимир Генов от италианския град Кремона.
Трите трети награди отиват при Петя Цолова и Георги Драмбозов от София, и Йордан Пеев от Стара Загора. Наградите за участник до 18 години също са две – Бианка-Мария Желязкова от Карнобат и Дафин Козарев от Русе. Пенка Станчева от Козлодуй и Йордан Кушев от Велико Търново бяха отличени за стиховете си за деца.
Поощрителна награда получава и Таня Клясова от Стара Загора.Поети на възраст от 16 до 82 години пратиха своите лирични откровения за конкурса, носещ името на именития старозагорски поет-символист. Отчитането и награждаването на отличените творци бе на 26-ти май, рождената дата на Николай Лилиев.

Организаторите и Община Стара Загора имат амбицията конкурсът да стане ежегоден и чрез него да се даде поле за изява на талантливи автори от страната, както и да се провокират хората, имащи отношение към словото, да творят повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар