20.05.2014 г.

Новата част от магистрала „Тракия” се руши

Ерозия руши автомагистрала "Тракия", информира Нова ТВ. Част от магистралата вече е пропаднала, което затруднява движението по аутобана.
Сред най-рисковите трасета е 10-километровият участък между Чирпан и Стара Загора. През миналата седмица специална машина направи проби на настилката на един от новопостроените участъци на магистрала "Тракия" – между Стара Загора и Карнобат.
Независимите експерти, избрани от Европейската комисия, трябваше да тестват качеството на материалите и дебелината на всички пластове. Сега експертите от пътната агенция очакват резултатите от Брюксел.
На 198-ия километър, още при качването на аутобана след Стара Загора шофьорите, пътуващи към София, са посрещнати от неравности и коловози.
"На места, особено в дясната лента, е доста пропаднало. Има доста неравности, не е приятно, защото като караш с нормална скорост има едно трептене на колата", обяснява Атанас.
Пропадания има в почти целия участък между Чирпан и Стара Загора.
Трасето беше пуснато през есента на 2007 г., а малко по-късно пътни експерти предупредиха за ерозия от страничните насипи и възможни увреждания на платната.
Друг основен проблем е, че тази част от магистралата минава върху оризища, а рискът от пропадане на асфалта тук, върху тази част от аутобана, е изключително голям.
Въпреки предупрежденията на експертите – канал за оттичане на водите тук не е направен. Спестено било и залесяването на изкопите и насипите, което довело до ерозия. Ремонти и сега не се предвиждат.
"Участъкът Чирпан-Стара Загора е пуснат през 2006 г. в експлоатация. Много е далече от междуремонтния си срок", твърди инж. Стефан Чайков от Агенция "Пътна инфраструктура".
Ремонти по "Тракия" все пак ще има, като близо 70 млн. лв. ще отидат за рехабилитация
на най-проблемните участъци – при Пазарджик, Пловдив и малко след София.
"Нашата амбиция е в рамките на тази и следващата година да приключим цялостната рехабилитация на автомагистрала "Тракия", заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. До тогава обаче шофьорите ще трябва да карат по неравностите на „Тракия”.
Проверки на качеството започват и по други големи пътища и магистрали. Още утре ще има тестове със сонда по "Струма", след което проби ще се вземат и от пътен възел "Яна" и четири третокласни пътища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар