9.05.2014 г.

19 старозагорски клуба се включват в игрите на олимпийските надежди

За трета поредна година Граждански клуб ЛИПА организира в Стара Загора детски спортни игри Старозагорски олимпийски надежди. Те ще се проведат на 11 май. Официалното откриване е  в 11 часа в Общинска зала Иван Вазов. Ще вземат участие около 500 деца от 19 спортни клуба в Стара Загора.
Закритият плувен басейн ще приеме малките плувци от 9 часа. Половин час по-късно започват състезанията по бадминтон. Те са в зала Бадминтон на БСФС. Салонът на IX основно училище Веселин Ханчев приема баскетболистите. Състезанието там започва от 10 часа. Стадион Берое (под козирката) ще предложи на зрителите състезанието по тенис на маса. Началото е от 11 часа, съобщи Красимира Чахова, съорганизатор на детски игри Старозагорски олимпийски надежди и член на Организационния комитет. Надяваме се да привлечем повече деца да спортуват, а още по-добре ще е някой от тях да стане олимпийски шампион, добави Красимира Чахова.
Никъде в България не се организират детски олимпийски игри, съобщи на пресконференцията Биньо Чифудов, инициатор на Игрите в Стара Загора и член на Организационния комитет за тяхното провеждане. Стара Загора е единственият град, в който в един и същи ден и час се представят всички спортове, добави и Емилия Драгиева, която също е член на Организационния комитет.
Всички участници ще получат грамота и раница с подаръци и лакомства. От името на Министъра на младежта и спорта ще бъде връчен поздравителен адрес на Станчо Колев - спортист на столетието. Роден е на 11 април 1937 година в старозагорското село Християново. Печели два сребърни медала от летните олимпийски игри в Рим и Токио (1960 и 1964). През 1965 година става европейски шампион по борба в Манчестър. Сребърен медал от Световното първенство по борба в Техеран (1959), бронзов медал от Световното първенство в София (1963) и сребърен медал от Световното първенство в Манчестър (1965).
На 9 май - Деня на Европа членовете на Граждански клуб ЛИПА ще открият от 18:00 часа детска спортна площадка, която се намира в междублоково пространство на ул. Георги Раковски 146. Там ще се проведе демонстративен детски футболен мач и състезание по редене на пъзел. Площадката е изградена с дарения на членовете на Клуба.
Детските спортни игри Старозагорски олимпийски надежди се провеждат в чест на м.с. Димитър Чифудов, първия старозагорски олимпиец, участник в игрите в Мелбърн 1956 г. Игрите се осъществяват с подкрепата на Български олимпийски комитет и със съдействието на Община Стара Загора. Председател на Организационния комитет е з.м.с. Александър Томов – шампион по борба с три сребърни медала от олимпийски игри – в Мюнхен, 1972 г.; Монреал, 1976 г. и Москва, 1980 г.; Александър Томов е бил пет пъти световен и пет пъти европейски шампион по борба.
В Организационния комитет влизат още и:
з.м.с. Здравка Йорданова – академично гребане. Олимпийска шампионка по гребане от Монреал`76. Член на Изпълнителния комитет на БОК и председател на Комисията по феърплей
з.м.с. Биньо Чифудов – борба, носител на европейска купа, трето място на световно първенство
з.м.с. Митко Митев – вдигане на тежести, двукратен световен шампион, пето място на олимпийски игри – Барселона, 1992 г.
м.с. Румяна Петрова – плуване, седмо място щафета 4 х 50 м свободен стил, Москва, 1980 г., републиканска и балканска шампионка, рекордьорка на 50 м и 100 м свободен стил
з.м.с. Емилия Драгиева – лека атлетика, трето място на световно първенство в зала, преодоляла границата от два метра на скок на височина
Красимира Чахова – лека атлетика. Олимпийска шампионка и медалистка от световни и европейски първенства за ветерани
Слънчезар Цанков – бадминтон, световен шампион за ветерани и журналисти

Димчо Бонев – борба, световен шампион в класически стил за ветерани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар