21.05.2014 г.

Кинофестът „Златната липа” показва качествена европейска селекция от филми

Само хитове ще се завъртят в Стара Загора по време на фестивала на новото европейско кино "Златната липа". Второто издание на елитния форум, който при миналогодишния си старт събра много овации, започва на 31 май. Световноизвестният актьор и режисьор Джанкарло Джанини е специалният гост, който ще засади липа в Алеята на славата пред Операта и ще получи гран при от художествения директор Магдалена Ралчева. До 4 юни, когато е гала церемонията, на която ще бъдат връчени и другите награди, публиката ще гледа филмите при вход свободен. В съпътстващия афиш са две страхотни изложби - с изключителните живописни платна на големия Иван Андонов и с великолепните снимки на Симеон Лютаков. Познавачите ще оценят високо и книгата на професор Вера Найденова "Българското кино. По следите на личния опит".
Кадър от българския филм "Аз съм ти"
В конкурса фигурират елитни заглавия и артисти. Българското участие е повече от бляскаво - "Аз съм ти" на Петър Попзлатев по "Незавършен роман" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова. В началото на Втората световна война екстравагантната дама Адриана от скука и любопитство си позволява да съблазни за кратка любовна авантюра наивен пилот. Така става причина за самоубийството на неговата годеница. Седемдесет години след това, с надеждата да изкупи греха си, почти 100-годишната Адриана за пръв път разказва истината на случайно наетата за компаньонка студентка Юра. Срещата обаче е организирана от бабата на Юра, сестра на трагично загиналата годеница.

"Искам да живея" на полския режисьор Мачей Пепшица е по истинска история. Матеуш е момче, страдащо от церебрална парализа, което в ранното си детство е диагностициран като умствено изостанал без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален и интелигентен човек. Неговата любов с Анка е трогателна. Матеуш доказва, че волята и духът могат да преодолеят личните ограничения. 14-годишната Ясмин е в епицентъра на "Талеа" на австрийката Катарина Мюкщайн. Момичето копнее да бъде до биологичната си майка Ева. Двете тръгват на екскурзия, която се превръща в първия тест в отношенията им. Те пият, танцуват и се разхождат безцелно заедно. Но става ясно, че са на светлинни години една от друга. В "Дива патица" режисьорът Янис Сакаридис разнищва битието на Димитрис, банкрутирал телекомуникационен инженер, който е принуден да закрие бизнеса си. Истинските киномани ще гледат с огромно удоволствие "Ролята", нашумелия филм на прочутия Константин Лопушански. Действието се развива през 1919 г. в Сибир. Млад провинциален актьор, Николай Евлахов, се сблъсква с революционния командир Плотников, с когото си приличат като две капки вода. В ролята е Максим Суханов, който вече получи серия от награди за двойното си превъплъщение. Голямата тема е за подмяната, която води до трагични обрати. Ексцентричният Том е главният герой в романтичната комедия на Греъм Хюз "Практическо ръководство на едно грандиозно самоубийство". В "Ям Дам" белгийката Вивиан Гоффетт разкрива живота на ветеринарния лекар Кристиан, който се занимава с благотворителност или сърфира в интернет. Измисля си нова персона и започва да флиртува с млада африканка в търсене на по-добър живот. Докато един ден Фостин от Буркина Фасо се появява в офиса му и казва: "Ти обеща да се ожениш за мен". В естонския филм "Керту" на Илмар Рааг 30-годишната героиня прави първия си плах опит да промени живота си. Тя изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж и известен като пияница в селото. Така започва неочаквана любовна история. "Божествена смяна" на Марк Боджар е зловещ поглед към всекидневието на необикновен екип на линейка. Главният герой е Милан, млад бежанец от Балканската война. Той неволно попада в погребалния бизнес, опитвайки се да спечели пари, за да спаси своята годеница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар