15.05.2014 г.

Джанфранко Джанини идва за тазгодишното издание на кинофеста „Златната липа”

Джанкарло Джанини, един от най-талантливите и очарователни мъже в международната фабрика за мечти, пристига в България. Неостаряващият ас на седмото изкуство ще посади дърво в алеята пред Операта в Стара Загора. Ритуалът е за старта на втория фестивал за ново европейско кино "Златната липа". Той започва на 31 май и ще продължи до 4 юни. Световноизвестният италиански актьор и режисьор има завидна кариера - притежава номинация за "Оскар", снимал е с легендарните Франко Дзефирели, Лукино Висконти, Лина Вертмюлер, Еторе Скола, Франсис Форд Копола и още сума ти величия в стотина ленти, записва блестящо участие в 21-ия и 22-ия филм за Джейм Бонд - "Казино Роял" и "Спектър на утехата". И въпреки крайно натоварения си бизнес график, Джанини с удоволствие е приел поканата на Магдалена Ралчева, художествения директор на форума. Тя ще му връчи голямата награда за цялостно творчество "Златната липа". Това ще се случи след овациите и финалните надписи на неговия авторски проект "Комарджията, който няма да умре", с който ще бъде открит фестът. Останалите четири приза ще бъдат обявени на галата - за най-добър филм, режисьор, актьор и актриса.
В конкурсната програма са включени творби на елитни режисьори, снимани през последните две години. Петър Попзлатев показва най-високо оценения бг филм напоследък - "Аз съм ти" по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на дъщеря му Теодора Димова. На екрана са само звезди - Жанет Спасова, Михаил Билалов, Владимир Пенев, Ирмена Чичикова, Захари Бахаров, Деян Донков, Владо Карамазов. Топкинаджията е избрал Стара Загора, за да направи официалната предпремиера на "Аз съм ти". Константин Лопушански, един от най-високорейтинговите маратонци на руското кино, влиза в надпреварата с "Ролята". Сред другите режисьори са полякът Мачей Папшица с "Искам да живея", австрийката Катарина Мюкщайн с "Талеа", гъркът Янис Сакаридис с "Дива патица", шотландецът Греъм Хюз с "Практическо ръководство за едно грандиозно самоубийство", белгийката Вивиан Гоффет с "Ям Дам", естонецът Илмар Рааг с "Керту", унгарецът Марк Боджар с "Божествена смяна". В афиша извън състезанието феновете на седмото изкуство ще видят хитови заглавия. Прожекциите ще бъдат в Операта и в Библиотеката, а входът отново е свободен.
Водещи на фестивала са нашумелите Деси Моралес ("Четвърта власт") и Любомир Ковачев ("Живи легенди"). По червения килим ще дефилират звезди на родното кино от различни поколения. През 2013-а Мария Статулова, която посади първата липа в алеята пред Операта, водеше парада.
Съпътстващата програма също е изпълнена със събития от първа класа. Публиката ще се наслади на прекрасни живописни платна, рисувани от големия Иван Андонов, и на експозиция с фотоси на друг актьор художник - Симеон Лютаков. Звездата от "Знакът на българина" отдавна събира аплодисменти с оригиналните снимки, правени по света и у нас. Иван Попйорданов ще представи "Писма до сина ми" - неговите разтърсващи и предизвикващи усмивки през сълзи задочни диалози с Чочо. Професор д-р Вера Найденова, която през 2013-а беше шеф на международното жури на "Златната липа", ще запознае критиците и зрителите с книгата си "Българското кино. По следите на личния опит". Четивото обаче е не само за познавачи, но и за всички, които са изкушени от седмото изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар