7.05.2014 г.

Книга за Гео Милев написа Христо Карастоянов

След успеха на последния си роман "Името", с който Христо Карастоянов спечели наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" 2012 г., днес авторът ни предлага новия си проект - романа "Една и съща нощ", който описва последните години на големия български поет Гео Милев. 
Христо Карастоянов "вади на светло" образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък" и  една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век. 
"Една и съща нощ” е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт...
Години след гибелта на двамата изящната и горда Мила Гео Милева пише: „Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар