7.05.2014 г.

Фотоизложба, посветена на нашите алпинисти в Хималаите показват в библиотеката

Фотоизложбата Високи Хималаи – мечта отвъд долините, посветена на 30 години от първото изкачване на българи на връх Еверест, ще бъде открита на 9 май 2014 г. в Стара Загора. Автори на снимките са алпинистите Румен Воденичаров, Мирослав Маладжиков и Иван Мутафов. Организатори са Туристическо дружество Сърнена гора и Регионална библиотека Захарий Княжески, където ще бъде експонирана изложбата.
При откриването в Стара Загора изложбата ще бъде представена от Иван Мутафов.
Фотоизложба включва 50 снимки, като всяка от тях е правена на височина от около 5000 метра. Мотото Мечта отвъд долините е свързано с едноименната книга на Людмил Янков, която е посветена на Христо Проданов.
На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил връх Еверест. Изкачването е тринадесетото в света, извършено без кислороден апарат и заедно с тава по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още Жестокият път. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни, като поставя рекорд за този маршрут. Христо Проданов е първият човек, покорил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият алпинист, който е направил изкачването сам.
Изложбата Високи Хималаи – мечта отвъд долините вече беше показана във Велико Търново и там присъстващите си припомниха за подвига на Христо Проданов чрез разказа на ръководителя на експедиция Еверест през 1984 г. Аврам Аврамов.
Изложбата на фотоси е посветена на 30-годишнината от най-голямата българска експедиция, при която връх Еверест беше изкачен за първи път от петима българи. Хималаите са показани със снимки, направени през различни сезони и часове на денонощието. Кадрите са снимани в продължение на години по време на различни експедиции и тези, които са попаднали в изложбата са избирани сред стотици фотоси. Първите по време снимки са дело на Румен Воденичаров, който е и най-добрият българин познавач на района. Той снима азиатската планина от 1980 г., още при първото си посещение. Най-старата снимка в изложбата, която ще бъде показана в Стара Загора е от 1984 г. и тя е ибрана за заглавна за цялата експозиция.
Снимките обхващат голяма част от Хималаите. Разкриват природната красота на основните райони и на върховете Даулагири, Анапурна, Еверест, Макалу и Канчанджонга. Във всеки кадър е вложен много труд и усилия, заради студеното и карпизно време в планината и спецификите за снимане на голяма надморска височина.
Показаните кардри са автентични и при много малко от тях е направена минимална корекция с компютър, обясняват авторите. Иван Мутафов споделя, че магнетизмът на Хималаите е като болест, от която човек не може да се спаси. Според него не съществува човек, който е бил там, да не остане подвластен. Студено е, трудно е, понякога се разболяваш, но гледката, която се разкрива пред теб, е като от приказките, виденията и сънищата ти, неописуема е, разкрива алпинистът художник.
Иван Мутафов не спира да мисли за Хималаите, подготвя се да пътува там отново през есента. До сега експедициите му са били само през пролетта, но иска да види планинската верига и през втората половина на годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар