13.05.2014 г.

22.5 милиона обезщетение струва измислена история за Холокоста

Авторката на нашумялата през 90-те г. "Да оцелееш сред вълци" Миша Дефонсека бе осъдена да изплати 22.5 млн. долара на издателството си. Историята, за която твърди, че е документална и автобиографична, се оказа лъжа. Истинското име на Дефонсека е Моник де Вейл. Съдът в Масачузетс реши, че тя трябва да плати на издателството за авторски права, които не й принадлежат, съобщи Шпигел онлайн.
Книгата е преведена на 20 езика. В нея се разказва за 8-годишно момиче, чиито родители-евреи са арестувани през 1941 г. от Гестапо. Детото, останало само, бяга - минава стотици километри през Белгия, Германия и Полша и през цялото време е съпровождано от глутница вълци. Накрая глутницата я приема като една от тях. През 2007 г. излиза и филм по книгата.
Германски публицист и белгийският вестник "Соар" правят разследване и доказват, че авторката си измисля. След като обвиненията, че Дефонсека лъже, тя е принудена през 2008 г. да признае публично, че е излъгала. Не е еврейка, произхожда от белгийско католическо семейство, което действително е участвало в съпротивата и е арестувано от Гестапо. Като сираче тя си е мечтаела да живее живот, далеч от хората, и така се родила историята за вълците.
„Историческото-фентъзи” от фалшивата-еврейка е опасен литературен прецедент, който поставя под въпрос и други истории, посветени на Холокоста. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар