26.05.2014 г.

Експозиция от музея на Роден гостува в столицата

Творби на великия Огюст Роден гостуват в България. Над 80 скулптури и 20 акварела на френския импресионист ще бъдат изложени от 29 май в националната галерия за близо четири месеца. Произведенията за експозицията "Метаморфози" дойдоха директно от музея "Роден" в Париж. Гастролът беше договорен между неговата шефка Катрин Шевийо и предишния министър на културата Вежди Рашидов. Дамата дойде специално до София, за да избере най-подходящото пространство за Роден. Тогава тя остана очарована от интериорите на някогашния дворец и напълно справедливо реши, че те са най-подходящи за работите на феноменалния артист.
Публиката ще види варианти от патиниран гипс на три от най-култовите работи на световния маестро - "Мислителят", "Ева" и "Целувката". Двата любовни шедьовъра са вдъхновени от страстта му към неговата ученичка Камий Клодел. В бившия дворец вече редят статуи, малки пластики от бронз. Безценните първи отливки между тях са правени лично от гениалния артист, като по някои личат следи от пръстите му. Тук е и огромната по обем "Крачещият мъж" (1877) с размери 2,18 на 1,60 метра. Българската публика ще се наслади точно сега на изкуството на Роден, тъй като в музея от година насам тече продължителен ремонт. Така някои от експонатите, които дори не са напускали Франция до този момент, ще имат възможност ще обиколят света.
Музеят е отворен през 1919 г. в хотел "Бирон" и градините към него. Скулпторът е използвал прекрасната сграда за собствена резиденция от 1908 година. По-късно дарява цялата си колекция от скулптури, като уговорката му с властите била "Бирон" да се превърне в негов музей, както и става. Много от работите му са изложени в просторния парк. Една от стаите в някогашния "Бирон" е посветена на работата на Камий Клодел, не по-малко талантлива скулпторка от своя любим. Творби на великия французин има в музея "Орсе" в Париж и в галерията за изящно изкуство във Филаделфия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар