13.05.2014 г.

„Български пощи” АД вече не е „на червено”

"Български пощи" АД излезе на печалба в началото на 2014 г. след дълги години на трупане на загуби и задължения. Държавното дружество е на плюс с близо половин милион лева, сочи финансовият му отчет за първото тримесечие. Година по-рано то беше "на червено" с 1.5 млн. лева.
Успешният старт на 2014 г. е още по-изненадващ на фона на бизнес плана, в който пощите залагаха загуба за този период заради прекратяване на договори с важни клиенти като МВР и две агенции - за финансова инспекция и по вписванията. Само от спрения договор с полицията за разнасяне на актове и фишове дружеството губи около 1.5 млн. лева годишен доход.
Въпреки това предприятието има 459 хил. лв. печалба към 31 март. Основно обяснение за положителния резултат е преведената от бюджета сума от 3.7 млн. лева. Това е компенсацията заради задължението на държавните пощи да доставят писма и колети и до най-затънтените села, което е нерентабилна дейност. Освен това дружеството е увеличило приходите от пратки за чужбина - 1 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано. Растат и оборотите от разнасяне на призовки, данъчни известия и др. - с 442 хил. лв. Приходите от разпространение на рекламни материали по домовете, каталози на METRO и др. са се покачили със 114 хиляди. Изплащането на пенсии е донесло 140 хил. лв. повече на пощите спрямо януари-март 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар