15.07.2024 г.

БНТ претопли манджата с четирите победи от САЩ`94

Уви и сегашното Евро 2024, както и на другите големи футболни форуми в последните години, мина без българско участие. Затова БНТ „притопли манджата” с повторения само на победните мачове от незабравимото американско лято на 94-та. От  7 юли, всяка неделя върти по една среща - с Гърция, Аржентина, Мексико и Германия.  Така ни връщла години назад, с което припомни триумфалните победи, от които изтекоха вече три десетилетия, демек – юбилейно.

Това, според статистиката обаче не е най-големият ни футболен триумф, защото най-високото отличие за родните ни национали са сребърните медали от Олимпиадата в Мексико през 1968 година. Там България губи на финала от унгарците с 1:4.

Вярно, на Мондиалите всеки гледа да се представи с най-добрия си състав, а на олимпийските игри, не толкова, но и едното, и другото първенство са на четири години. И двете титли са пристижни, макар сега в олимпиадите има възрастово ограничение, въведено за играчите в последните първенства. Ако погледнем реално обаче, кое отличие е по-ценното? Среброто от олимпиада или бронзовите медали, и то за четвърто място, които през по-голямата част на историята на световните първенства по футбол не са давани на класиралият се на четвърто място отбор.

Но, лято е...Другите телевизии дават стари предавания отпреди много години, защо пък и националната телевизия да не препомни героите от Щатите, нали тях ги помнят още, докато тези от Мексико вече почти всеки е забравил...

Няма коментари:

Публикуване на коментар