3.12.2014 г.

„Коледни вълнения" в старозагорската опера

Ако сметнем 20 елхички - плюс 20 малки снежинки и 15 големи снежинки - плюс 8 еленчета -плюс 15 ангелчета- плюс 6 джуджета - плюс 16 испански и 24 китайски кукли - колко ще получим накрая?! Няма нужда да смятате, не е 124. И да не ви се вярва, и да не ви се вярва – получава се ЕДНО, един– Танцов спектакъл, наречен „Коледни вълнения“.  Един, но с над 70 общо участници на сцената – децата от Балетна школа „Па Де Кре“ с ръководител Кремена Костова, нейните ученици от Дом на културата „Нончо Воденичаров“ в Раднево и гостенчета от Балетна школа „Адажио“, Сливен с ръководител Наталия Хаджикостова.
Спектакълът е реализирана идея на Кремена Костова, която освен ръководител и балетен педагог в собствената си школа „Па Де Кре“ е и водещ солист в Балета на Държавна опера-Стара Загора. Идеята за момиченцето, което заспива до елхата, очаквайки Коледа и ангели го пренасят в Страната на чудесата – е реализирана в стихове, написани специално за спектакъла от Мария Донева. Стиховете пък звучат с гласовете на солистите на Държавна опера-Стара Загора Борис Тасков и Яница Нешева.
Всичко, каквото се полага да има в една история за очакването и сбъдването на Коледа – ще има в спектакъла. Освен по-горе изброените герои, ще има и Снежна царица, Снежен човек, виелица, буря, топла къща с камина и елха, разопаковане на подаръци, щастливи деца, които са слушали през цялата година и Дядо Коледа им е подарил очакваното. Ще има и много неочаквани моменти – Коледа не винаги „върви по ноти“ и по сценарий, понякога всичко се обърква, за да се нареди по най-добрия начин.
Художник на ефектните костюми, шити специално за „Коледни вълнения“ е Меглена Илиева, мултимедията е дело на Милен Ботев, репетитор  е  и Яна Кафалиева.
„Заповядайте на 8 декември да се насладите на малките артисти от Балетна школа „Па Де Кре“ с ръководител Кремена Костова и солисти на Балета на Държавна опера-Стара Загора”, канят от оперния театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар