11.12.2014 г.

Уестингхаус иска да разширява АЕЦ „КОЗЛОДУЙ"

На 10 декември Уестингхаус Електрик Къмпани организира събитие за български членове на Европейския парламент и български представители от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) във връзка с планираното разширение на АЕЦ Козлодуй” в България.
 Основна тема бяха предимствата и плановете за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000®. Началото на събитието бе отбелязано с кратко приветствие от Ив Браше, президент на Уестингхаус за Европа, Средния изток и Африка (ЕСИА):
Проектът за разширяване на АЕЦ Козлодуй” представлява рядка възможност за България да инвестира в най-съвременните технологии и да възприеме най-високите и най-конкурентните стандарти за своята промишленост. Проектът подкрепя политиката на българското правителство за развитие на нова ядрена програма, която да осигури енергийна сигурност, независимост и финансова стабилност с използване на доказана технология. Уестингхаус гарантира прилагането на най-високите стандарти за безопасност, отговарящи на всички европейски изисквания. Ще осигурим най-ниска цена на електроенергията в сравнение с други алтернативи, а за периода на експлоатация от 60 години няма да отделим никакви въглеродни емисии.”
 Членовете на ЕИСК, присъстващи на събитието, представляваха широк спектър от българското гражданско общество, включително: Асоциацията на индустриалния
капитал в България, Конфедерацията на труда „Подкрепа” и Българската търговско-промишлена палата.
В момента се изграждат осем реактора с технология AP1000®: по два на всяка от площадките “Vogtle” и “V.C. Summer” в САЩ и “Sanmen” и “Haiyang” в Китай. През последните няколко месеца бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката “Moorside” в Обединеното кралство, и на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в България.

Уестингхаус Електрик Къмпани, компания от групата Тошиба Корпорейшън, е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, Уестингхаус доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на Уестингхаус са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа. AP1000® е търговска марка на Уестингхаус Електрик Къмпани ЛЛС. Всички права са запазени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар