8.12.2014 г.

Реквием на Моцарт звучи в памет на именити старозагорски диригенти

„Реквием” (KV 626) (лат. Requiem – заупокойна меса) е последното, незавършено произведение на Волфганг Амадеус Моцарт, над което той работил до самата си смърт – траурна заупокойна меса с канонически латински текст. Творбата завършили учениците на Моцарт, най-вече Франц Ксавер Зюсмайер. Независимо от това „Реквиемът” е едно от най-известните произведения на Моцарт и се разглежда като едно от най-значимите му творения.
„Реквием“ на Моцарт под диригентската палка на Здравко Лазаров, солистите Деси Стефанова, Михаела Берова, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора ще прозвучи на 12 декември от 19 часа – в памет на Маестро Димитър Димитров и на Маестро Божидар Бонев. През настоящата 2014-та се навършиха годишнини от кончината им. „Реквием“ ще прозвучи и в памет на всички оперни хора, които дадоха част от сърцето си, труда и таланта си за любимата Опера - Операта на Стара Загора.
С „Реквием“ на Моцарт отдаваме почитта си към тях, своята любов и признателност. Прекрасното произведение на Моцарт е молитвата на живите към тези, които ни закрилят от небето. Дните преди големия християнски празник Рождество Христово е време за равносметка, но и за почит и спомняне. То е време между миналото и бъдещето. Време, което да изпълним само с най-красивите си спомени и мечти.
Заповядайте на 12 декември в Залата на Държавна опера-Стара Загора да се насладите на невероятна музика, която на своя език  слави Живота – докато думите говорят за скръбта, канят от оперния театър.
Тази година се навършиха  15 години от кончината на Маестро Димитър Димитров. Почетен гражданин на Стара Загора, дългогодишен директор, главен художествен ръководител и главен диригент на Старозагорска Опера. „Той беше вътрешният човек в операта, истинският чувствителен човек, нейното сърце и душа. Неговият живот бе музиката като преживяване, като живот в живота, богатство, за което не ще се намери човек да му го отнеме. До съвършенство владееше сценичната философия, философия през чувството, своеобразен архив на човешката емоционалност и себепознаване. Стореното от Димитър Димитров е епоха в развитието на националният ни музикален театър. С изкуството и с цялото си присъствие остави знак, своеобразна емблем,  по която днес могат да се разчетат загадки, които градят музикалната ни националната култура.“
Маестро Божидар Бонев напусна своя земен път преди 5 лета. От 1974 г. до 2007 г. е диригент в Държавна опера-Стара Загора. В периода 1988-1995  г. е главен диригент и главен художествен ръководител на Операта (1991-1994 г.), директор е на Операта в периода 2003 – 2006 г.  През 2002-2003 г. е и преподавател във вокалния факултет на НМА "Панчо Владигеров" гр.София-Вокални ансамбли и работа с диригент.  През 2007 год. е преподавател по специалността - Вокални ансамбли и работа с диригент и музикална теория в НУМСИ "Христина Морфова".Носител е на награда за диригентско майсторство за постановката на операта "Норма" на Национален преглед на българските оперни театри.

Държавна опера-Стара Загора

Няма коментари:

Публикуване на коментар