5.12.2014 г.

Майсторът на историческия трилър Курт Ауст пристига в България

Писателят повдига завесата над тайни общества и исторически загадки


Писателят Курт Ауст пристига за участие в Софийския литературен фестивал и ще се срещне с българските си почитатели на 10 декември в Мраморното фоайе на НДК, а на другия ден - 11 декември, вечерта ще раздава автографи на панаирния щанд на издателите си от "Персей".
Той е виртуоз на криминалния жанр и един от най-добрите скандинавски автори, пишещи конспиративни трилъри с исторически загадки. Сравняват книгите му с тези на Том Егеланд и Дан Браун.
Притежава в колекцията си двете най-големи награди за криминална литература - "Златният пистолет" (или "Ривертон", Норвегия) и "Стъкленият ключ" (за най-добър роман, написан в скандинавските страни).
Роден е на 6 декември 1955 г. в Дания, но от 1982 г. живее в Норвегия. Има историческа криминална поредица с двама общи герои, напомнящи Шерлок Холс и д-р Уотсън, но разследващи престъпления в началото на XVIII век. Писателят предпочита сравненията с "Името на розата" на Умберто Еко.
Международния си успех дължи на двата си романа "Невидимото братство" и "Алхимия на отмъщението", които вече са издадени и на български от "Персей". Това са два сюжетно самостоятелни романа с общ герой - Евен Вик, гениален математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри. Той е единак, но е способен и на емоционални изблици.
Опирайки се на реални факти, потулени и кодирани от самия учен в продължение на векове, Курт Ауст създава два увлекателни трилъра. Действителен факт, а не художествена измислица, е, че, държан дълго време в тайна, огромният архив от ръкописи на Исак Нютон е продаден на търг през ХХ век, а неотдавна бе открит и мистериозният код, използван от учения.
Подобно на Дан Браун, който популяризира сред милиони хора по света историческата хипотеза за потомството на Иисус Христос, Курт Ауст повдига завесата пред потулените в продължение на векове тайни открития на Исак Нютон в областта на непозволените науки – алхимията и окултизма. Ако е бъдел разобличен като алхимик, Нютон е трябвало не само да се прости с кариерата си на учен и  преподавател, но и да бъде хвърлен в затвора за дълго време. Затова той си създава код, с помощта на който записва всичките си открития.
Отвъд занимателния сюжет романите на Курт Ауст „Невидимото братство” и "Алхимия на отмъщението" разкриват неизвестни факти относно откритията и личността на Исак Нютон – алхимичните му опити и теологичните му проучвания, които влизат в противоречие с догмите на църквата, сексуалността му, позициите му в обществото и науката. Ето как художествената литература може да разкаже много повече на широк кръг читатели от хиляди научни страници, предназначени за шепа специалисти.

В "Невидимото братство" бившата жена на математическия гений Евен Вик се самоубива показно в центъра на Париж, а той по-късно получава предварително изпратените от нея копия на кодирани ръкописи на Исак Нютон. Оказва се, че в тях са скрити окултните и алхимични тайни на големия учен, преобърнал човешките представи за познанието на света. Но тези тайни се оказват изключително ценни и опасни, защото към тях се стреми тайно братство, съществуващо още от времето на Нютон. Професорът по математика получава заплахи срещу близките си, ако не разшифрова кода на Нютон. Той се опитва да разбере кое е това тайно общество, играещо си със съдбите и живота на толкова хора. Заедно с вдовицата на писател, убит от Невидимото братство, той започва неравна борба, за да се добере до истината. Превод Росица Цветанова.

"Алхимия на отмъщението"

Математикът Евен Вик е притиснат от всесилна тайна организация да дешифрира кода, с който Исак Нютон е шифровал езотеричните си, алхимични и окултни открития. В противен случай ще пострадат близките му. Но заедно с един ирански алхимик и вдовицата на писател, убит от същата тайна организация, Евен Вик решава да мине в настъпление и да се добере до истинската самоличност на хората, считащи себе си за невидими и всемогъщи.
Четири века по-рано гениалният учен Исак Нютон става член на тайно братство и се заклева да споделя откритията и езотеричните си познания с членовете му. Но години по-късно, с риск за живота си, напуска братството и се опитва да запази в тайна изследванията си, като ги кодира.
Книгата изважда на показ и тъмните страни на характера на Нютон. Що за човек е този велик учен? "Ако Нютон беше жив днес, никога не бих се опитал да му бъде приятел, а по-скоро бих стоял на голямо разстояние от него" - казва Курт Ауст. Преводач е Калина Димитрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар