2.12.2014 г.

Старозагорските старейшини одобриха проектирането на крематориум

С 43 гласа "за" на последното ноемврийско заседание на общинския съвет в Стара Загора, единодушно гласува предложението на общинския съветник от "Нова сила" Тихомир Томов, с което "се дава мандат на кмета на общината Живко Тодоров за предпроектно проучване и финансов анализ за изграждане на крематориум в Стара Загора".
В аргументите си Томов акцентува върху важен казус, чието забавяне ще доведе до криза в близко бъдеще, предизвикана от изчерпващите се възможности на Общината по осигуряването на места за погребения.
В град Стара Загора средно годишно се извършват 2000 погребения, поне за половината от които е необходимо ново гробно място. Това предполага непрекъснато завземане на територията на гробищния парк с 6 дка на година.
Всяка година Общинският съвет гласува увеличаването на площта на гробищния парк, отнемайки даже и частни парцели, което води до сериозни съдебни спорове. Бегъл поглед към тези нови площи показва, че скоро и там няма да има свободни места по дейността.
Изграждането на кремираща инсталация е сложно "занимание", което ще отнеме поне 20 месеца. Необходима ще е промяна в устройствения план, проучвания за ОВОС, търсене на фирма от Европа, която да има лиценз за тази дейност, както и финансиране на проекта.
Информация от гр. Варна показва, че там вече е гласувано предложение за изграждането на крематориум от германска фирма с капацитет 6000 погребения годишно. Средствата от близо 3 милиона евро са осигурени от инвеститора. В Пловдив се планира строеж на крематориум по програма JESSICA. "Смятам, че е належащо незабавно да започнат преговори със съседните на Стара Загора области - Хасково, Сливен, Ямбол и Габрово, за осъществяване на това намерение - коментира Тихомир Томов. - Такова ново строителство предполага обслужване на минимум 1 млн. жители, въвеждане на всички съвременни технологии и достижения, които ще са от интерес и на околните градове."
Старейшините се солидаризираха в осигуряване на възможност гражданите да имат цивилизован избор и в края на пътя си.
В Градския гробищен парк има определено място за изграждане на стена за полагане в нея на урните с прахта на покойниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар