17.12.2014 г.

Хеликон справедливо даде втора награда на Христо Карастоянов

Романът “Една и съща нощ” от Христо Карастоянов (ИК Жанет 45”) спечели тазгодишната награда “Хеликон” за нова българска художествена проза. Изборът на журито, председателствано от писателя Калин Донков, бе обявен официално в четвъртък вечерта.
“Наградата се присъжда за пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време, в което са живели, писали и са умирали поетите; за творческата дързост да прелиташ от тогава към днес; за извървяната през годините писателска смелост да извадиш от незаслужена забрава имената и съдбите им, да изрисуваш с думи образите им и да ги изправиш пред сведения поглед на днешните гузни съвести”, пише в мотивите за своето решение журито. Затова и ямболията заслужено взема за втори път приза на книжарницата. Не само като сюжет, който умело свързва съдбите на гениалния поет Гео Милев с тази на Георги Шейтанов, ямболски анархист и бунтар, но и като структура – дневник на един роман, правят книгата наистина най-добрата творба, и може би, не само за тази година.
Тази година за първи път бе присъдена и Почетна награда на книжарите от “Хеликон”. Тя бе дадена посмъртно на писателя Георги Божинов за романа му “Калуня-каля” заради “ненадминатата красота на езика и забележителното художествено изображение на героите”. Това е първа награда за романа. С нея се отбелязва 90-годишнината от рождението и десет години от кончината на неговия автор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар