1.12.2014 г.

Рекордни заеми планират и за 2015-а

Кретаща икономика, рекорди с държавния дълг и вървящи пазарлъци с бюджетния дефицит ще бележат новата 2015 година. Такива са прогнозите на Министерството на финансите, което вече публикува проектобюджета за догодина и очакванията си за развитието на България през идните 3 години. От документите става ясно, че през 2015 г. правителството ще се опита да дисциплинира държавните разходи, но въпреки това "дупката" в хазната ще остане голяма и ще се наложи взимането на 8.1 млрд. лева нови дългове, пише „Сега”.
Догодина се очаква икономиката ни де порасне с едва 0.8%. Така мечтаното увеличение на доходите скоро няма да се състои. За сравнение през 2015 г. за целия ЕС се очаква 1.5% ръст, а световният БВП ще се увеличи с 3.5%. Така страната ни 3 години ще нарушава собствените си правила за бюджетния дефицит за периода 2015-2017 г. Според Закона за публичните финанси държавата не може да си позволява превишение на разходите над приходите, по-голямо от 2% от БВП. Но след тазгодишния провал на сметките хазната вероятно ще приключи с 3.7% дефицит. За догодина все пак се планира дисциплиниране до заветните 3% от БВП, както е по Маастрихтските критерии, като дефицитът ще продължи да се свива с по половин процент годишно. Така обаче едва през 2017 г. "дупката" в държавната каса ще се вмести в определения със Закона за публичните финанси таван от 2% от БВП.
Сред най-притеснителните числа в проектобюджета е намерението за поемане на рекордно голям нов държавен дълг догодина - 8.1 млрд. лв. Всъщност догодина бюджетът ще има и огромни разходи за плащане на стари заеми - 6.8 млрд. лева. Само за лихви по различни държавни борчове ще отидат над 845 млн. лева. 
Кабинетът на Орешарски бе критикуван много за взетите заеми, но техния размер изглежда нищожен на базата на планираните борчове. Около КТБ пък се изприказваха куп приказки, без конкретика. Новите заеми са планирани и за попълването на загубите от банковия фалит, който ще платят всички граждани.
Ето как от „Глас народен” коментира ситуацията, но това е може би единствената партия, която поне се опитва да разсъждава по случващото се…

ИСЛЯМСКИ РАДИКАЛИЗЪМ И КРЕДИТ ОТ 8,9 МЛРД.ЛВ.
Коя е новината на деня?
Дали това, че в България може да има спящи клетки на „Ислямска държава” или обявяване на решението за теглене на нов кредит в размер на 8,9 млд. лева от правителството за следващата 2015 година?
Коя е по-плашещата новина, в която да се съсредоточи общественото внимание?
Публикациите в медиите за спящите клетки на „Ислямска държава” са много повече от тези за новия кредит от 8,9 млрд. лева.
Специалните служби отговарящи за националната сигурност на Република България едва ли от вчера са разбрали за опасността от присъствие на джихадисти на територията на страната, но българските граждани разбраха вчера за решението на правителството да тегли нов кредит.
Като главно основание за вече изтегления кредит от 4,5 млрд. лева беше дупката в КТБ. Проблемът е, че официален доклад на квесторите относно състоянието на КТБ не е излизал. Няма и официален списък нито на кредитори, нито на вложители, на суми, дати на внасяне и лица, внесли сумите, както и кой е получавал лихвите по депозитите. Твърди се само, че във Фонда за гарантиране на влоговете има 2 млрд. лв., които са недостатъчни за покриване на дупката в КТБ.
Тотално институционално и медийно затъмнение по темата. Няма официален доклад, който да дава отговори на тези въпроси. Държавата, (разбирай институциите) мълчат, а в същото време се тегли кредит в размер на 4,5 млрд.лв. за покриване на дупката в КТБ, за рефинансиране на заема на ПИБ, както и за покриване на “кухи приходи” (WTF?!).
Обществото изглежда незаинтересовано от тези въпроси, вложителите си траят, надявайки се да получат парите си.
След като провери пулсът на обществото, правителството разбра, че няма реакция за първия кредит и действа светкавично – обяви нуждата от теглене на нов кредит, но новината за него, излиза ведно с това, че в България можело да има клетки на „Ислямска държава”.
След показната Пи Ар акция, службите не могат да потвърдят, че има спящи клетки на „Ислямска държава” у нас, но можем твърдо да кажем, че ние, българите вече нямаме държава.
Имаме търговско дружество „България ООД” със собственици – формални и неформални партийни лидери и такива в сянка, които в момента са в управлението, както и икономическите им кръгове. Те ще изтеглят кредит, който дори не е разчетен и обявен по пера, а ще го връщаме тези, които останахме в България.
Отнемането на общественото внимание, винаги е било работа на службите, но никога толкова недискретно. Ако е имало спящи клетки на „Ислямска държава” с подобна акция със сигурност вече са събудени.
Глас Народен е извън парламентарна партия и единственото, което имаме възможност да вършим предвид медийното затъмнение и активните мероприятия срещу нас за субсидии и „нови мерцедеси” , е да запознаваме гражданите с реалните процеси, които се случват в страната.
Може би спящите клетки на „Ислямска държава” ще се събудят по-рано от спящите български граждани?

Няма коментари:

Публикуване на коментар