23.12.2014 г.

В Старозагорско проверяват за човешки грешки при наводненията

Старозагорският областен управител Георги Ранов е сезирал окръжния прокурор за опустошителното наводнения в село Нова махала, община Николаево, в началото на декември. "Има и човешки грешки, и злонамерена намеса за скъсването на дигата на р. Тунджа, която заля къщи и дворове", поясни той на последната си за тази година среща с местните журналисти. Според първоначалните заключения на експерти речната дига е била подкопана от незаконното изземване на пясък и баластра от Тунджа. "Местните хора са знаели много отдавна, че дигата е компрометирана, но никой не е сигнализирал", заяви Ранов.

По преписката на старозагорсикия губернатор окръжният прокурор Дичо Атанасов вече е разпоредил проверка. Последствията и щетите от пороите в Нова махала все още не били ликвадирани, но е започнало възстановяването на разрушената дига.

Ранов е поискал и техническа и инженерна консултация за наводненията и в останалите две общини - Гълъбово и Раднево, преди областната управа да направела цялостен и задълбочен анализ на причините за водните бедствия в региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар