29.11.2014 г.

Два „свързани” романа са в книжарниците благодарение на „Персей”

"Портретът на Дориан Грей" и "Наопаки" са новите заглавия от издателската листа


През тази седмица в книжарниците ще се появят две нови издания на издателство "Персей", между които има много силна връзка - прочутият роман на Оскар Уайлд "Портретът на Дориан Грей" в нов превод и за пръв път на български скандалният роман, който го е вдъхновил (по личните признания на Уайлд) - "Наопаки" на французина Жорис-Карл Юисманс, смятан да библия на деканденството и дендизма. Това всъщност е и книгата, която развращава Дориан Грей в едноименния роман. И двете издания на "Персей" са придружени от обстойни предговори на проф. Симеон Хаджикосев.
Романът на Юисманс е с огромно влияние върху Камю, Сартр и контрапоколението от 60-те години на ХХ в., когато „Наопаки“ се превръща в култ и е достатъчно основание човекът, с който имаш първа среща, да го е чел, за да си легнеш с него. Книгата предлага отговори на въпроса как трябва да се консумира изкуството. Създавайки съвършения свръхестет, той удря плесница на всички, които крепят живота си върху претенцията, че разбират от изкуство.
Първоначално красива като цвете с много листа, с цветове, книгата се превръща в октопод, чиито пипала плъзват ту към времето, в което и Римската империя се е разпадала, ту в лоното на Църквата, за да покаже фалша, който битува и там. А героят на Юисманс е ненадежден, той е всичко лошо, което носи тази епоха, той е парвенюто, човекът със снобските вкусове, с претенциите, изпитващ ужас от простолюдието и от... стомаха си.
Юисманс дава тласък, който води до срутване на всякакви кули, пиедестали, паметници, дори кръстове... Дез Есент се оказваграховото зърно, което толкова убива и в крайна сметка размърдва литературните вкусове и през ХХ век. Ако приемем, че експлозията на Юисманс се е състояла, то именно разширяването на схващанията ни за света ражда после Камю, Сартр, контрапоколението на 60-те. Според една популярна фраза оттогава, достатъчно било да те забележат с „Наопаки”, за да си част от вълната на новото, че и повече – да задушиш разума с прегръдките на плътското, нали точно то пък тогава се свивало до една точка, за да избухне в божествена наслада, миг удовлетворение, свръхнова...
„Наопаки” е провокация, скандал по времето, когато излиза. Ударът идва някак неочаквано – това показва, че Юисманс е успял. Той сам следва пътя на героя си в следващите десетилетия. Избира изолация, заменя я със съмнителни практики и вярвания. Като героя си, бяга от вярата, докато тя не го погълне... И пак като героя си, разрушавайки всички стойности, успява да създаде предпоставките да се родят нови.
В "Портретът на Дориан Грей" един магически портрет започва да старее, докато младежът, нарисуван на него, запазва красотата и младостта си. В отчаян опит да спаси себе си, младият човек пада по-ниско от най-окаяния жител на викториански Лондон. Ще спре ли портретът да погрознява и да остарява, изобразявайки вътрешната му същност?
Неповторимият роман на Оскар Уайлд и днес искри със завладяващ сюжет, великолепни герои, както и с най-силното оръжие на писателя – неговото остроумие.

Вечната творба на Уайлд излиза в нов превод на Неда Маринова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар